Fotoformaat aanpassen

Om foto’s te kunnen insturen naar wedstrijden moeten ze vaak voldoen aan bepaalde formaateisen. Er staat dan bijvoorbeeld in het wedstrijdreglement dat het aantal pixels over de lange zijde tussen een bepaald minimum en maximum moet zitten.

Omdat velen daar niet dagelijks mee bezig zijn en er op zo’n moment mee kunnen worstelen, hebben we hieronder wat informatie verzameld en een aantal linkjes geplaatst naar meer uitleg hierover:

Hoeveel pixels heeft mijn foto?
Vaak kan je in een foto-bewerkingsprogramma prima opvragen hoeveel beeldpunten (of pixels) een foto heeft. Ga daarvoor te rade bij de handleiding van het programma.
Als je een bestand op je computer hebt staan en je wil daarvan weten hoeveel beeldpunten de foto heeft, kan je daar als volgt achterkomen:

Apple Mac
Klik met je rechter muistoets (of control + tik bij een touchpad) op het bestand en klik op Toon info. Vervolgens krijg je allerlei informatie over het bestand. Achter Afmetingen staat het aantal beeldpunten (breedte x hoogte).

Windows PC
Klik met je rechter muisknop op het bestand (op tik hem aan gevolgd door Shift + F10 bij een tochpad) en klik op Eigenschappen. Vervolgens krijg je allerlei informatie over het bestand. Klik dan op het tabblad Detail. Achter Afmetingen staat het aantal beeldpunten (breedte x hoogte).

Hoe kan ik het aantal pixels verkleinen?
Je kan op verschillende manier het aantal pixels verkleinen. Afhankelijk van het type computer en de programma’s die je gebruikt kan dit anders werken. De meeste mensen vinden tussen de onderstaande manieren wel een methode die voor hen kan werken.

Photoshop en Lightroom: De Rooij fotografie – Snel en eenvoudig je foto’s verkleinen

Photoshop: Adobe – Grootte en resolutie van afbeeldingen

Foto’s (standaard op een Mac): Selecteer de foto die je wil exporteren en klik achtereenvolgens op:

  1. Archief
  2. Exporteer
  3. Exporteer 1 foto
  4. Selecteer bij Grootte voor Aangepast
  5. Selecteer bij Max. voor Breedte of Hoogte naargelang welke de twee je in wil stellen (de ander wordt naar rato ook aangepast zodat de beeldverhouding hetzelfde blijft).
  6. Geef bij van: het gewenste aantal pixels
  7. Klip op Exporteer en kies de locatie waar de geëxporteerde foto moet worden opgeslagen

Mocht je een ander programma gebruiken. Kijk even in de handleiding bij foto’s exporteren of beeldformaat aanpassen.

Als jouw fotoprogramma het formaat niet niet kan aanpassen, dan zijn er verschillende oplossingen. Op de site www.webwijzer.nl staat een aantal mogelijkheden opgesomd.
LET OP! Deze site en de sites en programma’s waar naar wordt verwezen zijn niet gecontroleerd op functionaliteit, veiligheid et cetera.

Hoe kan ik het aantal beeldpunten vergroten?
Het is lastig om meer beeldpunten te krijgen dan er al in een foto zitten. Bepaalde software kan proberen te berekenen wat er tussen twee pixels zou moeten hebben gezeten en bepaalt dan deze extra beeldpunten. Omdat je dan veel meer dan de oorspronkelijke foto kan zien, gaan we hier verder niet op in.

Apple-gebruikers en het programma Mail
Het kan gebeuren dat je een foto hebt verstuurd waarvan de ontvanger aangeeft dat de resolutie laag is. Controleer dan even of het mailprogramma het formaat van de foto niet verkleint. Dit doe je door, als je een bericht met een foto hebt opgesteld, te kijken naar het veldje achter Grootte afbeelding (wat je net boven je bericht aan de rechter kant ziet staan). Hier kan je kiezen uit verschillende formaten. Kies hier Werkelijke grootte als je zeker wil weten dat de foto wordt verstuurd zoals hij ook op je computer staat.