Programma najaar 2023

7 september 2023 – WEDSTRIJD met vrije opdracht op de bok
We beginnen de avond met uitgebreide informatie over het komend seizoen, gegeven door de programmacommissie. Daarna volgt de fotowedstrijd met een vrije opdracht op de bok, dus als het even kan inleveren in een passe-partout van 40 x 50 cm. We hebben, zoals meestal, een zaaljury en een TC Jury.

14 september 2023 – LICHT OEFENEN – MACRO en LANGE SLUITERSNELHEID
In februari 2024 bestaat onze club maar liefst 50 jaar. Dat wordt feest. Voor die tijd willen wij een grote groepsfoto aan de muur hebben hangen met alle leden van de club erop. Dit wordt een giga klus. Deze avond ruimen wij een uurtje in voor het oefenen en opstellen van het licht voor de groepsfoto.
Daarna gaan Kees en Hans ons bijpraten over Macrofotografie en lange sluitersnelheden.

21 september 2023 – WEDSTRIJD met thema SAMEN
Het wordt weer een wedstrijd op de bok, maar nu moet de foto over het thema ‘SAMEN’ gaan. Voorbeeld: Twee duiven, die samen een nestje bouwen. Dat zij het samen doen, moet natuurlijk goed benadrukt worden in de foto.

28 september 2023 – MANDERS DRIEHOEK + SNAPSEED
Graag iedereen minstens één foto meenemen (liefst kleiner dan een A3), die vanavond wordt beoordeeld met de Manders driehoek.

Daarna gaan Marion en Hanko van u een SNAPSEED-deskundige maken. De hele wereld doet het en u weet van niets? Dat kan toch niet als fotograaf.

5 oktober 2023 – VRIJE WEDSTRIJD, maar thema HET KLOPT NIET mag óók.
Er is een thema en wel ‘HET KLOPT NIET’, maar u mag ook een foto inleveren zonder thema, dus een vrije opdracht. Wij zijn benieuwd hoe dit uitpakt. (op de bok) Sommige mensen willen graag uitleg over het thema. Je hebt b.v. een fotografisch uitstekende foto, maar toch ontbreekt er duidelijk iets, of het kan gewoon niet. Laat uw fantasie de vrije loop.

12 oktober 2023 – DE GROEPSFOTO MAKEN
Wij hebben u al verteld wat een gigaklus dit is. Op 14 september hebben wij geoefend met het licht en nu gaan wij voor het ‘echie’. Iedereen moet erop. Trek maar iets fleurigs aan, maar het liefst geen zwart of spierwit. Een streepje zou ook kunnen, maar Jacques en Dick zouden het fijn vinden als u wat reserve kleding meenam. Dan kunnen wij ter plekke nog iets veranderen, want de foto moet deze avond af komen.

Mocht u even moeten wachten dan heeft Jacques Wetzels een soort foto workshop. Oh ja, uw fototoestel moet ook op de foto, dus ook graag meenemen.

19 oktober 2023 – WANDELING MET ADRI
Architect Adri van Grinsven neemt ons weer mee naar Rotterdam. Hoe laat we vertrekken, waar we naar toe gaan dat horen wij nog van hem. Maar wij gaan alles fotografisch vastleggen. Uw beste foto’s hiervan stuurt u op naar Adri, die wij dan op 2 november op de beamer zullen tonen. Na afloop van de tocht nemen wij nog een al of niet alcoholische versnapering. Over architectuurfotografie zegt Adri het volgende: Een goed architectuurfoto is treffend geschoten: in een keer raak. In dat beeld wordt de essentie van een gebouw, een buurt of een ensemble (om in het jargon te blijven) duidelijk. Dat wordt ook de opgave voor vanavond: maak in 1 of 2 of 3 beelden duidelijk wat de essentie van dit bouwwerk is. Dat kan zijn een loftuiting op het gebouw, een kritische noot of een ongebruikelijke invalshoek.

26 oktober 2023 – FOTOGROEP ‘KRIMPEN’ KOMT BIJ ONS
Op 10 mei hebben enkele van onze leden werk laten zien bij foto groep KRIMPEN aan den IJSSEL. Een zeer geslaagde avond. Deze avond komt fotoclub Krimpen ons laten zien waar zij zo mee bezig zijn. Ook leuk om vast even op hun site te kijken: www.fotogroepkrimpen.nl

2 november 2023 – WEDSTRIJD met vrije opdracht op de bok

9 november 2023 – JAN NABUURS VERTELT
Deze avond hebben wij een interessante spreker kunnen strikken: Jan Nabuurs. Wil je vast wat meer weten over deze bondsmentor, bekijk dan zijn site: www.jannabuurs.nl

16 november 2023 – (je beste 3) JUBILEUMFOTO’S
Voordat we aan de jubileumfoto’s beginnen zal Adri ons eerst de resultaten van onze stadswandeling op 19 oktober laten zien. Insturen kan nog tot 13 november.

Volgend jaar bestaat de club 50 jaar. Dan organiseren wij een fotopresentatie. Deze avond gaan wij met zijn allen uitzoeken wat onze beste foto’s zijn voor deze expositie. Dat gaat als volgt: Je neemt je 3 aller beste foto’s mee. Het mogen dus ook foto’s zijn die bij ons al eens zijn getoond. Het makkelijkste is in de bekende passe-partout, maar dat hoeft zeker niet. Alle 5 jouw foto’s komen naast elkaar op de bok en de zaal beslist welke foto de beste is. Zo is ieder lid vertegenwoordigd op de expositie.

23 november 2023 – Thema wedstrijd ‘DROOGTE’
Het wordt weer een wedstrijd op de bok, maar nu moet de foto over het thema ‘DROOGTE’ gaan.

30 november 2023 – VERBETER DE FOTO VAN EEN ANDER
Dit is een wat ingewikkeld verhaal, maar kan leiden tot een heel interessante en leerzame avond. Want: waarom en hoe bewerk je een foto? En hoe zou een ander die bewerking doen en waarom?

Jullie wordt gevraagd om nog vóór 21 september digitaal 2 x de zelfde foto aan te leveren en wel op de volgende manieren. De ene is onbewerkt en de ander is door jouw wel bewerkt. Vervolgens sturen wij jou een onbewerkte foto van een ander, die jij dan moet bewerken zoals jij denkt dat dat het beste, mooiste of interessantste is. Ook deze stuur je bewerkt weer op naar jbeket@ziggo.nl (uiterst vóór 2 november)

Op 30 november komen alle foto’s op de beamer en kunnen wij de foto’s beoordelen.

Bedenk wel dat de opmerking: ‘ik heb maar wat aan de schuifjes getrokken’ niet op zijn plaats is. Wij willen weten wat je hebt gedaan en waarom. Dan leren wij van elkaar.
Stuur de de foto’s op met een bestandsnaam waarin staat: het woord ’30NOV’,je eigen naam en of de foto onbewerkt of bewerkt is. Anders wordt het voor ons onbegonnen werk om de foto’s organiseren.
Dus als ik een onbewerkte foto op stuur ga ik die noemen: 30NOVjacquesbeketonbewerkt.jpg
En mijn bewerkte foto heet dan: 30NOVjacquesbeketbewerkt.jpg
En natuurlijk in bestanden die minder zijn dan 2 mb.
Wij zijn heel benieuwd hoe dit afloopt.

7 december 2023 – WEDSTRIJD met vrije opdracht op de bok
Genoegzaam bekend

14 december 2023 – FOTOCUB ROTTERDAM
Zij laten deze avond zien waarom zij geen tijd hebben om achter de geraniums te zitten. Hun site: www.fotoclubrotterdam.nl

21 december 2023 – JACQUES WETZELS VERTELT (of niet?)
Ook deze avond heeft geen toelichting nodig. Altijd interessant. Een mooie afsluiting van 2023

Daarnaast is het leuk als eenieder een klein hapje meeneemt, maar neem vooral niet te veel mee. Met een drankje erbij gaan we vol goede moed 2024 in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *