Programma najaar 2024

Elke week:
Standaard zullen we elke week stilstaan bij een eventuele invulling van de “10 min van “. Mocht je bezig zijn met een project, een mooie serie hebben of iets anders wat met fotografie te maken heeft en je wilt dit graag delen met anderen, laat het dan weten. Er is altijd tijd voor en interesse in waar anderen mee bezig zijn. 
Tevens zullen we stilstaan bij lopende wedstrijden. Welke wedstrijden zijn er en wie doet daaraan mee. Ook een leuk onderwerp om wedstrijdfoto’s met elkaar in de 10 min van te bespreken.
Daarnaast zullen we elke week het komende programma voor de volgende 3 / 4 weken even onder de aandacht brengen. Dit geeft iedereen de mogelijkheid om op tijd met de onderwerpen aan de slag te gaan. 

Foto van het jaar
Dit jaar starten we met iets nieuws, namelijk de foto van het Jaar. 
Elke maand hebben we weer een mooie selectie van foto’s voortkomend uit de foto van de maand. Dit jaar hangen we daar nog een extra uitdaging boven door uit al die 1
e plaatsen van de foto van de maand, zaal jury en TC , aan het einde van het seizoen de foto van het jaar te kiezen. 
Aan het einde van het jaar zal aan de winnaars gevraagd worden de betreffende foto nogmaals mee te nemen. Hoe de jurering/verkiezing van de foto van de maand tot stand komt zullen we later beslissen. Wil zal bijhouden wie op het erepodium zijn beland.

Wil je weten wie de programmacommissie bemensen of contact opnemen ?!
Kijk even op de Commissie pagina.
Of mail naar programmacommissie@fotowerkgroepommoord.nl


5 September 2024 – Foto van de maand / 10 min foto’s Katendrecht.
Dit is de eerste avond van het nieuwe foto jaar. De programmacommissie is op volle sterkte en zijn enthousiast van start gegaan. We zullen dan ook eerst nog even stil staan bij het programma en eventuele vragen die hier over zijn beantwoorden. Lees het hele programma dan vast goed door. Dit maakt dat je vooruit kan werken en je dus lekker relaxt van start kan gaan. 
Deze eerste avond starten we met de foto van de maand op de bok voorafgegaan door de foto’s welke gemaakt zijn tijdens de wandeling met Adri op Katendrecht met thema Oud ontmoet Nieuw.
Stuur je foto’s van Katendrecht een week voor start van het seizoen digitaal naar Adri.
Tevens uitleg van de foto van het jaar door Wil. 

12 September 2024 – Zomers tafereel.
Uiteraard hopen we dat het een mooie zonnig zomer is geweest en iedereen volop heeft kunnen genieten. Benieuwd zijn we naar het zomerse tafereel. De bedoeling is dat je een foto maakt waar de zomer vanaf spat zonder dat het een vakantiekiekje is. 
De presentatie van deze waarschijnlijke vrolijke foto’s zal op de bok zijn.

19 September 2024 – Dubbele belichting.
Binnen de club zien we geregeld foto’s voorbijkomen met een dubbele belichting. Ineke is daar een expert in, maar mogelijk is er meer verborgen talent. Deze avond vragen we creatief aan de slag te gaan met dubbele belichting. 
Stuur je foto (of als je er wat meer hebt mag dan ook, maar geef dan aan welke je echt in de presentatie wil hebben) naar een (1) van de leden van de Programma Commissie.

Of naar de hele Commissie : programmacommissie@fotowerkgroepommoord.nl

26 September 2024 – Hoe scoor je hoog bij een wedstrijd van de Fotobond?
Deze avond wordt verzorgd door Hanko en Jacques W. Zij zijn eens in de archieven van de wedstrijden van de Fotobond gedoken en hebben uitgeplozen waarom sommige foto’s altijd hoog scoren en andere foto’s nauwelijks gezien worden. 
Doe er je voordeel mee bij de volgende fotowedstrijd van de bond. 

3 Oktober 2024 – Foto van de maand met een speciale jurering door Peter Willemse.
Deze foto-van-de-maand avond is een speciale. Peter Willemse is mentor en spreker bij de fotobond. Hij zal deze avond zijn blik op onze foto’s werpen en van deskundig aanmoediging voorzien. Zijn voorkeur ligt bij straatfotografie, dus wil je hoge punten scoren denk dan in die richting, maar uiteraard is dat niet leidend. Het gaat om jouw foto waar jij feedback op wilt. 

10 Oktober 2024 – Beoordeel de foto van een ander ...
De ‘doe’ avond die gepland stond, kan niet door gaan. Daarvoor is een alternatief programma bedacht.

In navolging op de presentatie van Hanko van afgelopen week, verzoeken wij jullie allemaal drie foto’s mee te nemen die voor jullie geslaagd zijn of juist waar je twijfels over hebt.

De foto’s kunnen gewoon 10 bij 15 afgedrukt worden.

We maken tafels met vijf personen, waarbij we elkaars foto’s gaan beoordelen. De maker van de betreffende foto’s kan eventueel vertellen waarvoor de keuzes, zoals compositie, scherptediepte, belichting etc. door hem of haar gemaakt zijn. We zullen tevens per tafel een lijst verstrekken, met mogelijke woordkeuzes ten behoeve van de beoordeling van de foto’s, zolang het woord “mooi” maar gemeden wordt.

17 Oktober 2024 – Uitwisseling met fotoclub Vlaardingen.
Fotoclub Vlaardingen komt bij ons op bezoek. Een aantal leden zullen zorgen voor een presentatie. Uiteraard gaan wij ook een keer op bezoek bij Vlaardingen, wanneer dat is zal later worden afgesproken. 


24 Oktober 2024 – Minimalisme / presentatie van portretfoto’s van 10-Oktober.
Bij minimalisme in de fotografie wordt de nadruk vaak gelegd op rust en leegte. Dit uit zich vaak in relatief lege composities, waarbij de aandacht naar een bepaalde vorm gaat. De leegte rondom wordt ook wel restvorm genoemd en heeft als functie het kader dusdanig op te vullen zodat de aanwezige vorm goed in de compositie valt. Minimalisme in fotografie gaat vaak gepaard met het minderen van structuren en vormen. Dit weghalen van herkenbare punten maakt tevens dat minimalistische fotografie een abstract tintje krijgt. Beide vormen van fotografie leggen de focus namelijk op vormen en structuren. Echter is het grootste verschil tussen abstracte fotografie en minimalistisch fotograferen dat je bij minimalisme geen afscheid hoeft te nemen van herkenbare vormen. Minimalistisch fotograferen is dus niet te verwarren met abstracte fotografie.
Foto’s kunnen digitaal worden aangeleverd tot en met 16 oktober.

Het materiaal kan geüpload worden naar de site van Kees. Zie whatsapp berichten voor URL en inlog-gegevens.
Vooraf zullen we kijken naar de resultaten van de praktijkavond op
10 oktober.


31 Oktober 2024 – Herfstserie met 5 foto’s.
We maken er een digitale presentatie van.. 
We willen jullie vragen om jullie foto’s vóór 24 oktober naar het emailadres te sturen de programmacommissie

Het is voor het bekijken van de foto’s op onze nieuwe tv het beste om de foto’s te sturen met 2000 pixels lange rand. 


7 November 2024 – Foto van de maand / uitleg druppelfotografie.
Foto van de maand op de bok, dit behoeft geen uitleg meer.
Wel zal Jaap deze avond wat vertellen over de techniek bij druppelfotografie. Dit is als voorbereiding op het thema 3 weken later op 28 oktober.

14 November 2024.
Deze avond hebben we een gast spreker en beloofd een leuke interessante avond te worden. Elvira Smit zal aan de hand van fotowerk van bekende fotografen, korte filmpjes en natuurlijk eigen werk ingaan op het fotografische proces en vertellen over kijken naar foto’s.
Mocht je vast willen weten wat zij doet /wie zij is kijk dan eens op haar site: https://www.kronkeling.com.


21 November 2024 – Avondwandeling met Adri.
Inmiddels een vast gegeven in het programma. De wandeling met Adri. Waar hij ons deze keer door heen zal gidsen is nog een verrassing maar zeker is dat het altijd interessant en gezellig is. De foto’s die je deze maakt zullen we met elkaar op 12 december in de 10 minuten van digitaal bekijken. 


28 November 2024 – Druppelfotografie.
Na de uitleg van Jaap op 7 november kunnen we nu de resultaten van al het gespetter en geklieder met druppelfotografie op de bok zien. 

5 December 2024 – Geen clubavond /Sinterklaas.
Geen clubavond daar iedereen het vast druk heeft met surprises, pepernoten eten of Sinterklaas bezoekjes afleggen. 

12 December 2024 – Vogelperspectief / Presentatie foto’s wandeling Adri.
Deze avond zullen we starten met foto’s die gemaakt zijn tijdens de wandeling met Adri.Na in een eerder jaar foto’s vanuit het kikkerperspectief te hebben genomen gaan we nu voor vogelperspectief. 
We bekijken deze foto’s digitaal.


19 December 2024 – De avond van Jacques Wetzels.
Jacques weet ons al jaren te boeien met mooie verhalen over fotografen of ontwikkelingen in de fotografie. Dit jaar zal hij dit weer doen, thema blijft nog een verassing maar zal zeker weer een interessante avond worden


OVERIGE INFO

1) Hoe lever ik een digitale foto aan?

Wij hebben wat afgetobd met foto’s die een naam hadden zoals: unknown2725394447.jpg. Want je bent niet de enige die een foto mailt. Het is dus echt belangrijk dat je jouw foto de juiste naam geeft. Elke clubavond heeft een eigen sleutelwoord. Begin daar de naam mee in hoofdletters, vervolgens een spatie en je eigen naam. Stuur je meer foto’s, dan komt er nog een spatie en een volgnummer bij. Ik noem een voorbeeld zoals wij het graag hebben: BOEK Pietje Puk 1.jpg. Verklein je foto tot maximaal 2 MB. Dat is ruim voldoende voor de beamer.

Heb je meer foto’s en kan je mail het niet aan, mail het dan in meerdere keren. Stuur ze in ieder geval ruim een week vóór de bewuste datum op.

2) De 10 minuten van…..

De meeste fotografen zijn vaak met één of meerdere foto-projecten bezig. Wij, dus de andere fotografen, zijn daar best geïnteresseerd in. De ’10 minuten van..’ is de ideale manier om ons deelgenoot te maken van jouw fotoactiviteiten. Je kan dan, voordat het echte programma begint, in 10 minuten (mag ook wel iets langer hoor!) vertellen waar je mee bezig bent. Heb je een onderwerp wat daarvoor in aanmerking komt, laat het dan Petra even weten. Zij regelt dan een datum waarop dat goed uit komt. Heb je meerdere onderwerpen? Des te beter. Wij willen het allemaal weten. 

3) Hoe werkt de ‘KETTING FOTO’?

Op 1 september 2022 kregen 2 leden een mail met daarin een foto en een paar zinnen. Die paar zinnen en die foto vormden het begin van een verhaal (het verhaal moet logisch zijn en kloppen. Dus geen vliegende konijnen of een maan die neerstort). Die 2 leden hebben (onafhankelijk van elkaar) het verhaal verder geschreven en er een passende foto bij gemaakt. Dit stuur ik naar de volgende 2 leden met het volledige verhaal (wat er dan is) en de laatste foto. Deze 2 leden gaan het verhaal verder schrijven en sturen daar ook een passende foto bij. Zo gaat dat maar door, totdat alle leden aan de beurt zijn geweest en een foto met een verhaal hebben ingeleverd. Dan hebben wij uiteindelijk 2 verhalen met bijpassende foto’s. Die twee verhalen beginnen weliswaar met dezelfde tekst en dezelfde foto, maar je zal zien dat het al bij de tweede foto anders gaat lopen. Het volgend seizoen gaan wij deze 2 series laten zien op de beamer. Nog even een tip: Maak je verhaal tussen de 5 en 15 zinnen en zorg dat de volgende kandidaat ook een beetje kan verder borduren op jouw verhaal.