Programma voorjaar 2024

11 januari 2024 – WEDSTRIJD met vrije opdracht op de bok
We beginnen de avond met uitgebreide informatie over het komend seizoen, gegeven door de programmacommissie. Daarna volgt de fotowedstrijd met een vrije opdracht op de bok, dus als het even kan lever je een foto in, in een passe-partout van 40 x 50 cm. We hebben een zaaljury en de Technische Commissie geeft ook haar mening.

18 januari 2024 – (HUIS) DIER & MENS
Foto’s van donzige poesjes of knuffelhondjes zijn niet populair in onze club. Maar deze avond mag je flink uit de kast komen met je lievelingsdier. Paarden, slangen en ijsberen zijn ook welkom, als ze maar in relatie staan tot een mens. Stuur je mooiste foto op met de naam: DIER pietje puk 1.jpg  naar: Jacques (B).

25 januari 2024 – TOM en zijn DRIEHOEK

Deze avond wordt verzorgd door onze eigen Tom. Aan de hand van de Manders driehoek worden foto’s groepsgewijs besproken. Neem vanavond 2 foto’s mee die je wil laten bespreken. Het liefst geen hele grote foto’s, omdat dat wat lastig is op een tafeltje.

1 februari 2024 – WEDSTRIJD met vrije opdracht op de bok
De bekende vrije wedstrijd altijd op de eerste donderdag van de maand. Bij 11 januari vind je meer informatie als je die nodig hebt.

8 februari 2024 – VREEWIJK zwart-wit op de bok

Enkele seizoenen geleden zijn we begonnen aan een serie: Wijken van Rotterdam. Dit keer is Vreewijk aan de beurt en kan een mooie foto-opbrengst niet missen. Vreewijk is een fotogeniek gebied. Belangrijk is ook dat je het leven in die wijk laat zien. Probeer dus niet alleen met foto’s voor ansichtkaarten te komen. De foto’s komen op de bok en wij kunnen er weer een wedstrijdje van maken.

15 februari 2024 – JUBILEUM 50 JAAR
Onze club bestaat 50 jaar! Hier is nog veel voor te doen, maar dat het een gezellige avond wordt is zeker.

22 februari 2024 – LEVE HET OPENBAAR VERVOER op de bok
Het wordt een wedstrijd met foto’s die betrekking hebben op het openbaar vervoer. Bij 11 januari vind je meer informatie als je die nodig hebt.

29 februari 2024 – SCHILDERIJ HET MELKMEISJE

Je herkent hem niet eens goed op de foto, maar dit zijn onze clubgenoot Hans en zijn vrouw. Deze foto is de inspiratiebron voor deze avond. Probeer ook zoiets te maken. Er zijn honderden mogelijkheden zoals ‘het meisje met de parel’, ‘de nachtwacht’ en wat te denken van een van de werken van Picasso. Als je maar iemand zo fotografeert dat de link aan een bekend schilderij meteen wordt gelegd.

Stuur je mooiste foto op met de naam: SCHILDERIJ pietje puk 1.jpg uiterlijk een week voor deze datum naar Jacques (B). Onderaan deze agenda vind je informatie over hoe je een foto per e-mail kan insturen.

7 maart 2024 – WEDSTRIJD met vrije opdracht op de bok
De bekende vrije wedstrijd altijd op de eerste donderdag van de maand. Bij 11 januari vind je meer informatie als je die nodig hebt.

14 maart 2024 – JE JEUGDFOTOS
Dit doen wij elke vijftig jaar: ONS AAN ELKAAR VOORSTELLEN. Dit wordt dus de tweede keer. Dit doen wij als volgt: Selecteer een serie van 10 foto’s die jouw leven laten zien, van je geboorte tot nu. Er moeten minstens 5 jeugdfoto’s in zitten.

Begin het liefst met een babyfoto, zodat wij kunnen raden wie het is. Op deze avond laten wij je foto’s op de beamer zien en jij voorziet ze van commentaar. Het mag best 10 minuten duren. Halen wij het niet in één avond dan gaan wij gewoon verder op een andere avond. Het zou natuurlijk helemaal top zijn als je nu ook een foto maakt in dezelfde setting en houding zoals één van je foto’s uit je kindertijd. Stuur je foto’s op met de naam: VOORSTEL pietje puk 1.jpg. Mail deze foto ruim een week voor deze datum naar: Jacques (B). Onderaan deze kan je zien hoe je een foto moet insturen.

21 maart 2024 – DRIELUIK MET PROMINENTE KLEUR
Mail drie foto’s in die een sterke binding met elkaar hebben vanwege een kleur, een drieluik dus. Stuur je 3 foto’s naar Jacques (B) met de naam: DRIELUIK pietje puk 1.jpg , DRIELUIK pietje puk 2.jpg en DRIELUIK pietje puk 3.jpg zodat wij weten wat de volgorde moet zijn.

28 maart 2024 – Geen clubavond

4 april 2024 – WEDSTRIJD met vrije opdracht op de bok
De bekende vrije wedstrijd altijd op de eerste donderdag van de maand. Bij 11 januari vind je meer informatie als je die nodig hebt.

11 april 2024 – JAARVERGADERING
De club blikt terug over het voorgaande jaar en doet verslag over het wel en wee van de fotoclub.

18 april 2024 – SEQUENTIE
Een sequentie is een serie elkaar opvolgende foto’s, waarbij de foto’s onderling niet met elkaar van plaats in de serie kunnen wisselen. Denk aan een bloem die opent, een kuiken dat ui het ei komt etc etc…. 

Bij sequence-fotografie wordt vaak ook een serie foto’s van een actie gecombineerd tot één foto. Het is een combinatie van fotograferen en Photoshoppen. Het doel van de fotograaf is om een beweging van een persoon, ding of dier te laten zien. Vervolgens maak je van de beweging één Photoshop-afbeelding. Mail ruim een week ervoor minstens drie foto’s in die sequentie hebben. Stuur je 3 foto’s naar Jacques (B) op met de naam: SEQUENTIE pietje puk 1.jpg  , SEQUENTIE pietje puk 2.jpg en SEQUENTIE pietje puk 3.jpg zodat wij, ook als wij het niet snappen, toch weten wat de volgorde moet zijn.

25 april 2024 – FOTO BOEKOMSLAG
Een uitgeverij mailt jou: ,,Wij moet voor 25 april een boek uit brengen waar wij nog geen coverfoto voor hebben. Kan jij die leveren? Waar het boek over gaat, mail ik je morgen. Maak er maar iets pakkends van. Je mag alleen de foto aanleveren, maar je mag ook de complete cover maken, met letters en al. Je vergoeding is hetzelfde als de vorige coverfoto, waar wij ook zeer tevreden over waren”.

Stuur het resultaat op met de naam: BOEKOMSLAG pietje puk 1.jpg uiterlijk een week voor deze datum naar Jacques (B). Onderaan deze agenda vind je informatie over hoe je een foto per e-mail kan insturen.

9 mei 2024 – Geen clubavond

16 mei 2024 – De AVOND van WIM PUT
Bevlogen natuurfotograaf Wim Put heeft verstand van mode, maar nog meer van fotografie in de natuur. Alles komt aan bod in zijn avondvullende presentatie: techniek, wild life, welk moment, enz.

23 mei 2024 – FOTOQUIZ met Arthur & Hans
Dit wordt natuurlijk één van de leukste avonden van het jaar. De heren hebben beloofd het niet te moeilijk te maken, dus wij maken allemaal kans op de hoofdprijs.

30 mei 2024 – AVONDWANDELING met ADRI
Architect in ruste Adri van Grinsven neemt ons weer mee naar een interessant gedeelte van de randstad. Stuur je beste foto’s hiervan naar hem op en het volgende seizoen maakt Adri daar een ’10 minuten van’ van. De naam van de foto wordt dan: ADRI pietje puk 1.jpg

6 juni 2024 – WEDSTRIJD met vrije opdracht op de bok
De bekende vrije wedstrijd altijd op de eerste donderdag van de maand. Bij 11 januari vind je meer informatie als je die nodig hebt.

13 juni 2024 – BBQ bij PETRA
Alweer een jaar geleden waren wij te gast op het buiten van Petra. Het was stik gezellig en het eten was van ongelooflijke kwaliteit. Als ik nog denk aan de gevulde champignons, loopt het water mij weer in de mond. Maar het is niet bij die ene keer gebleven, want ook deze avond kunnen wij weer genieten van de gulle gastvrijheid van Petra en haar man. Een smaakvolle afsluiter van het seizoen.

OVERIGE INFO

1) Hoe lever ik een digitale foto aan?

Wij hebben wat afgetobd met foto’s die een naam hadden zoals: unknown2725394447.jpg. Want je bent niet de enige die een foto mailt. Het is dus echt belangrijk dat je jouw foto de juiste naam geeft. Elke clubavond heeft een eigen sleutelwoord. Begin daar de naam mee in hoofdletters, vervolgens een spatie en je eigen naam. Stuur je meer foto’s, dan komt er nog een spatie en een volgnummer bij. Ik noem een voorbeeld zoals wij het graag hebben: BOEK Pietje Puk 1.jpg. Verklein je foto tot maximaal 2 MB. Dat is ruim voldoende voor de beamer.

Heb je meer foto’s en kan je mail het niet aan, mail het dan in meerdere keren. Stuur ze in ieder geval ruim een week vóór de bewuste datum op.

2 De 10 minuten van…..

De meeste fotografen zijn vaak met één of meerdere foto-projecten bezig. Wij, dus de andere fotografen, zijn daar best geïnteresseerd in. De ’10 minuten van..’ is de ideale manier om ons deelgenoot te maken van jouw fotoactiviteiten. Je kan dan, voordat het echte programma begint, in 10 minuten (mag ook wel iets langer hoor!) vertellen waar je mee bezig bent. Heb je een onderwerp wat daarvoor in aanmerking komt, laat het dan Petra even weten. Zij regelt dan een datum waarop dat goed uit komt. Heb je meerdere onderwerpen? Des te beter. Wij willen het allemaal weten. 

3) Hoe werkt de ‘KETTING FOTO’?

Op 1 september 2022 kregen 2 leden een mail met daarin een foto en een paar zinnen. Die paar zinnen en die foto vormden het begin van een verhaal (het verhaal moet logisch zijn en kloppen. Dus geen vliegende konijnen of een maan die neerstort). Die 2 leden hebben (onafhankelijk van elkaar) het verhaal verder geschreven en er een passende foto bij gemaakt. Dit stuur ik naar de volgende 2 leden met het volledige verhaal (wat er dan is) en de laatste foto. Deze 2 leden gaan het verhaal verder schrijven en sturen daar ook een passende foto bij. Zo gaat dat maar door, totdat alle leden aan de beurt zijn geweest en een foto met een verhaal hebben ingeleverd. Dan hebben wij uiteindelijk 2 verhalen met bijpassende foto’s. Die twee verhalen beginnen weliswaar met dezelfde tekst en dezelfde foto, maar je zal zien dat het al bij de tweede foto anders gaat lopen. Het volgend seizoen gaan wij deze 2 series laten zien op de beamer. Nog even een tip: Maak je verhaal tussen de 5 en 15 zinnen en zorg dat de volgende kandidaat ook een beetje kan verder borduren op jouw verhaal.