1 september – WEDSTRIJD met vrije opdracht op de bok
We beginnen de avond met uitgebreide informatie over het komend seizoen, gegeven door de programmacommissie. Tevens zal er uitleg worden gegeven betreffende de ‘KETTINGFOTO’, waar wij deze avond mee gaan starten. Het zal de eerste digitale kettingfoto worden dus maar hopen dat het lukt. Daarna volgt de fotowedstrijd met een vrije opdracht op de bok, dus als het even kan inleveren in een passe-partout van 40 x 50 cm. We hebben, zoals meestal, een zaaljury en een TC Jury.
8 september – URBAN RACE
Deze avond wordt verzorgd door Hanko. In een powerpointpresentatie laat hij foto’s zien die gemaakt zijn tijdens de Urban Race. Op 21-5 hebben een aantal leden van onze groep mee gedaan aan de Photo race door Rotterdam. Dit leverde behalve afgesleten zolen ook mooie plaatjes op die we op deze avond gaan zien. We zien de foto’s die zijn ingezonden voor de wedstrijd (en ook in de prijzen zijn gevallen), maar ook de foto’s die niet in het thema van de photo race paste maar wel een mooi beeld hebben opgeleverd. Mogelijk kan deze avond de inspiratie worden voor een uitje met de hele club volgend jaar.
15 september – WANDELING MET ADRI
Deze avond komen we in de stad bij elkaar. In het programma dat jullie op 11 juli per e-mail hebben ontvangen vind je meer details. Om 19:30 uur start de wandeling, die ongeveer 2 uur zal duren. Na afloop drinken wij waarschijnlijk ergens nog wat.
Architectuurfotografie is een bijzondere tak van sport, met vaak bijzondere lenzen en gebruikmaking van drones. Maar we houden het eenvoudig en dat is juist moeilijk. Een goed architectuurfoto is treffend geschoten: in een keer raak. In dat beeld wordt de essentie van een gebouw, een buurt of een ensemble (om in het jargon te blijven) duidelijk. Dat wordt ook de opgave voor vanavond: maak in 1 of 2 beelden duidelijk wat de essentie van dit bouwwerk is. Dat kan zijn een loftuiting op het gebouw, een kritische noot of een ongebruikelijke invalshoek.
In een “10 minuten van” laten we de resultaten zien. Dus lever je beste foto’s in ( vóór 22 september) bij Hanko die er een powerpointpresentatie van maakt, die op 29 september gepresenteerd zullen worden tijdens een ’10-minuten-van’.
22 september – HET BLAUWE UURTJE
Neem deze avond uw ‘blauwe uurtje’ foto mee. Deze wordt getoond op de bok. Het blauwe uurtje is een sfeervol tijdstip voor landschaps- en architectuurfotografen om te fotograferen! Vlak na zonsondergang wordt de lucht namelijk mooi, helder blauw.
Het blauwe uurtje vindt plaats in het uur voor zonsopkomst of het uur na zonsondergang. Zoals de naam misschien doet suggereren, lijkt het net alsof dit blauwe uur een heel uur duurt. Helaas is dit niet waar, vaak duurt het mooiste moment maar 10-20 minuten en moet je dus behoorlijk snel zijn. Het blauwe uur is vooral voor gebouwen en steden geschikt. Het licht van de lucht mengt zich dan namelijk perfect met de belichting van de gebouwen. Als je te vroeg fotografeert, zal de lucht nog te licht zijn en zal de belichting van de gebouwen wegvallen. Wanneer je te laat fotografeert, zal de belichting van de gebouwen al snel overheersen en zal de lucht er bijna zwart uitzien.
29 september – MANDERS DRIEHOEK
Wij hebben als club geïnvesteerd in de Mandersdriehoek. Wat dat is en hoe we dat willen gaan gebruiken, zal eerst uitgelegd worden. Jullie nemen allemaal minstens één foto mee (liefst kleiner dan een A3) Wij zitten aan tafels met een groepje van rond de 4 mensen en gaan dan alle foto’s beoordelen aan de hand van de Manders driehoek.
6 oktober – WEDSTRIJD met vrije opdracht op de bok
13 oktober – PRODUCTFOTOGRAFIE
Tijdens de clubavond gaan we gezamenlijk experimenteren met productfotografie. Neem je camera, flitser(s) en overige accessoires mee, met daarbij een product dat je gefotografeerd wilt hebben.
We zullen in kleine groepjes het e.e.a. uit gaan proberen.
Waar moet je op letten bij productfotografie? Zorg er altijd voor dat je product goed zichtbaar is. Je product moet het middelpunt van de foto zijn: goed verlicht, en scherp. Je kunt uiteraard creatief zijn en spelen met de belichting en scherptediepte, maar je product moet altijd de aandacht trekken.
20 oktober – SPREKER GERRIT MEERMAN
Gerrit gaat zijn visie delen over het beoordelen en becommentariëren van foto’s.
27 oktober – DELFSHAVEN
Deze avond worden de foto’s op de bok getoond die jullie vanaf 1 september van Delfshaven hebben gemaakt. Graag in zwart/wit en in passe-partouts. Vorig seizoen zijn we gestart met een thema wat zich uitspreid over meerdere jaren. We willen de wijken van Rotterdam in beeld brengen. We zijn gestart met Ommoord, dit keer staat Delfshaven in the picture. Je kan deze opdracht dus ruim van te voren maken door, alleen op pad te gaan of met anderen. De foto’s kunnen daarna digitaal aangeleverd worden bij Arthur. Hij zal alle foto’s van de wijken verzamelen.
3 november – WEDSTRIJD met vrije opdracht op de bok
10 november – DE SCHEURFOTO AVOND
Rond 1 september heb je 2 scheurfoto’s gemaild gekregen.
De opdracht is om een foto te maken, waar beide scheurfoto-elementen in zijn vertegenwoordigd.
Schiet je fantasie te kort om er iets leuks van te maken, stuur dan Jacques Beket een mail en je krijgt gewoon 2 nieuwe scheurfoto’s, want wij doen er alles aan om voor te zorgen dat iedereen een foto inlevert. Graag vóór 20 oktober versturen naar Jacques (B). Tenslotte is de avond pas echt geslaagd als iedereen mee doet.
17 november – ICM FOTOGRAFIE
Deze avond zullen wij jullie (vóór 3 november ingeleverde) ICM (Intentional Camera Movement) foto’s in een powerpointpresentatie laten zien.
Naast een camera heb je verder eigenlijk niets nodig voor ICT-fotografie! Terwijl de sluiter van een camera openstaat vangt de sensor licht én bewegingen op. Door de camera te bewegen terwijl je met een sluitertijd van een halve seconde of langer werkt, krijg je onverwachte en bijzondere resultaten. Zelfs een kleine, maar snelle handbeweging kan al veel impact op het beeld hebben. Vaak wordt er bewogen langs de richting van een aanwezige hoofdlijn, maar het is echt een kwestie van proberen, proberen en proberen. Kies een richting, draai of varieer met de sluitertijd of met de snelheid van de beweging. Er zijn geen regels, het gaat hier echt om het vinden van een stijl die je mooi vindt.
Om de beste resultaten te krijgen moet je de beeldstabilisatie uitzetten voordat je gaat fotograferen. De bewegingen die je gaat maken hoeven niet gecorrigeerd te worden door de beeldstabilisatie, want het doel is juist om beweging in beeld te zien! Ga je een grijsfilter gebruiken om tot een langere sluitertijd te komen? Dan moet je ook nog de autofocus uitschakelen en handmatig scherpstellen op je onderwerp.
- Zet de beeldstabilisatie van je camera uit
- Kies een sluitertijd om mee te beginnen (1 seconde of meer)
- Verlaag de ISO en verklein het diafragma (hoog f-getal)
- Maak een testfoto zonder de camera te bewegen
- Bekijk het resultaat en controleer de belichting
- Pas eventueel de instellingen iets aan
- Experimenteer met de beweging!
24 november – BEWERK DE FOTO VAN EEN ANDER
Hierbij is het de bedoeling dat er foto’s van clubleden door andere clubleden worden bewerkt. Dit is best wel een gecompliceerd proces. Om dit in goede banen te kunnen leiden, worden de leden verzocht om vóór 7 november 2022 digitaal een onbewerkte foto aan te leveren bij Hans (W).
Hans stuurt dan op 8 november de foto’s digitaal naar de onderlinge deelnemers die een foto hebben ingeleverd om te bewerken.
De betreffende deelnemers sturen de bewerkte foto’s vóór 14 november 2022 weer naar Hans.
Hans en Bernard zullen dan samen een PowerPointpresentatie maken, welke 24 november getoond zal worden.
Drie belangrijke tips voor het aanleveren van foto’s:
- RAW of JPEG niet groter dan 10 Mb (voorkeur RAW-formaat)
- Foto mag in kleur of Z/W;
- Zet je naam in de bestandsnaam.
1 december – WEDSTRIJD met vrije opdracht op de bok
8 december – JACQUES (W) VERTELT
Altijd boeiend. Ik herinner mij nog een zeer interessante avond over DEEP DREAM. Misschien gaat het nu over gezichtsherkenning? Wie zal het zeggen.
15 december – MENSELIJK DETAIL
Op deze avond worden foto’s voor op de bok aangeleverd, met als onderwerp een detail van het menselijk lichaam. Hierbij valt te denken aan een deel van het gezicht, het oog, een hand die een voorwerp vast heeft etc. Hiermee wordt dus geen foto’s bedoeld van iemand die volledig op de foto te zien is of een portretfoto. De foto’s zullen door de zaaljury en de technische commissie worden beoordeeld.
22 december – PRODUCTIE FOTO’S met HAPJES
Op deze avond gaan we het jaar 2022 in een gezellige sfeer met elkaar afsluiten. De eerder gemaakte productie foto’s (digitaal inleveren vóór 24 nov) zullen dan gepresenteerd worden. Daarnaast is het leuk als een ieder wat hapjes meeneemt (misschien die die op je foto staan?) maar neem vooral niet teveel veel. Met een drankje erbij gaan we vol goede moed 2023 in.