Wetransfer

Op deze pagina leggen we uit hoe je foto’s en andere grote bestanden met anderen kan delen met behulp van WeTransfer.

Een geschiedenisles

E-mail is meer dan 40 jaar geleden bedacht als alternatief voor het versturen van papieren post. Er was zelfs aan gedacht dat je bestanden als bijlagen kon meesturen. Wat de bedenkers alleen niet hadden bedacht is dat die bijlagen enorm groot zouden worden. Er is gesleuteld aan de maximale omvang van bijlagen. Toch gebeurt het ons fotografen regelmatig dat we een of meerfoto’s willen versturen en dat dit door de omvang niet meer lukt.

Overvolle computer

Een ander probleem is dat een ontvangen e-mail bij veel mensen in het mailprogramma blijft staan. Dat kan in de inbox zijn maar ook in een map waar alle e-mailtjes over een bepaald onderwerp worden opgeslagen of in de prullenbak, als die nooit geleegd wordt. Berichten met bijlagen nemen dan heel veel ruimte in waardoor het e-mailprogramma traag kan worden en de computer onnodig vol raakt. Natuurlijk kan je ook heel secuur omgaan met de ontvangen e-mail. De realiteit voor velen is echter dat de mailbox het een computer vele gigabites in beslag neemt door alle bijlagen die in de loop der jaren zijn meegestuurd.

En toen was er WeTransfer

De -Nederlandse- mensen achter WeTransfer bedachten hier een oplossing voor. Ze laten mensen bestanden tijdelijk ‘in de cloud’ opslaan (uploaden) en zorgen ervoor dat diezelfde of andere mensen de bestanden met een internetbrowser (Internet Explorer, Safari of een dergelijk programma) weer kunnen ophalen (downloaden). Deze gratis dienst is voor uploads tot 2 gigabyte en de bestanden blijven maar een week beschikbaar voor het downloaden. Wil je meer kunnen uploaden en/of bestanden langer laten opslaan, dat bieden ze een betaalde dienst.

Gebruik WeTransfer

Hoe kan je bestanden delen via WeTransfer? Deze eenvoudige stappen helpen je op weg:

 1. Zorg dat je weet waar op je computer de bestanden staan die je wil delen. Ik zet bijvoorbeeld de foto’s die ik wil delen tijdelijk op m’n bureaublad zodat ik ze bij het uploaden snel kan vinden.
 2. Ga met je browser naar www.wetransfer.com. Je ziet op de welkomstpagina de keuze tussen het aanmaken en gebruiken van een gratis WeTransfer-account, het aanmaken en gebruiken van een betaald WeTransfer Pro-account en ‘Nee, bedankt’ voor als je alleen wat wil delen en geen behoefte hebt aan een account. We kiezen voor het laatste omdat dit voor dit doel voldoende is.

  (In dit geval zie je ‘welkom terug’ staan omdat ik wel vaker van WeTransfer gebruik maak)

 3. Vervolgens krijg je een pagina die er steeds weer anders uitziet. Het linker deel (hieronder weergegeven) staat min of meer vast en het rechter deel verandert steeds doordat hier reclames staan.
 4. Je kan nu op twee manieren verder; slepen of klikken.
  Slepen –> Als je handig bent met het slepen van bestanden op je scherm zorg je ervoor dat je zowel je browser als je verkenner (Windows) of Finder (Apple) in beeld hebt en sleep je de gewenste bestanden naar de WeTransfer-pagina. Die kleurt daardoor blauw en hier laat je het bestand los.
  Klikken –> De tweede methode is door op het blauwe plusje met de cirkel eromheen te drukken en dan met behulp van het schermpje dat verschijnt het bestand of de bestanden die je wil delen aan te klikken en vervolgens op ‘Kies’ te drukken.
  In beide gevallen zal je zien dat de site weergeeft dat dit is gelukt, hoeveel bestanden er zullen worden ge-upload en hoeveel bites je deze keer nog mag versturen.
 5. Als je alle bestanden die je wil delen hebt toegevoegd, vul je een of meer e-mailadressen in van mensen waarmee je de foto’s wil delen en vul je jouw eigen e-mailadres in. Vervolgens kan je een berichtje schrijven aan de anderen.
 6. Klik vervolgens op ‘versturen’. WeTransfer zal vervolgens vragen om je e-mailadres te verifieren door een code in te vullen. Die code wordt op dat moment naar jouw e-mailadres gestuurd.

  Klik op Verifieer en de foto’s zullen van jouw computer worden ge-upload naar de servers van WeTransfer. Je kan dit zien door een metertje die van 0 naar 100% oploopt (dit kan afhankelijk van jouw internetsnelheid heel snel gaan!)
 7. Daarna krijg je aan de linker zijde een melding dat je klaar bent.

  Je ziet rechts in het beeld een samenvatting van jouw bericht en wat je hebt ge-upload. De site biedt vervolgens aan om een account te maken zodat e niet steeds je e-mailadres hoeft te verifiëren. Dit hoeft echter niet.
 8. De geadresseerden krijgen vervolgens een e-mailtje uit jouw naam met de mogelijkheid om naar de site van WeTransfer te gaan om jouw bestand(-en) te dowloaden. Zelf krijg je hier per e-mail een kopietje van die je eventueel weer met anderen kan delen.

Dat is alles wat je moet doen om met WeTransfer bestanden te delen. Succes!