Programma najaar 2017

Het programma van najaar 2017

(Zie ook de mededelingen van de programmacommissie onderaan deze pagina)

31 augustus 2017

Start van het seizoen. We begroeten elkaar weer hopelijk in goede gezondheid. De programmacommissie presenteert het programma en zal voor enkele onderdelen later in het programma jullie voorzien van de opdrachten. Daarnaast hebben we een wedstrijd; geen thema. Alleen de zaaljury jureert, dus neem maar één foto mee. We verwachten de resultaten netjes verwerkt (in passe-partout of opgeplakt).

7 september 2017

Presentatie van OTOFEITNAKAV, oftewel vakantiefoto… maar dan anders. Dat doen we op de Beamer. Geen vakantiekiekjes, maar vakantiefoto’s. Geen ‘Raad de bestemming’, maar interessante beelden die misschien niet eens in jouw vakantiefotoboek terecht zullen komen. Denk out-of-the-box!! Maximaal 5 foto’s per persoon.

14 september 2017

Buitenfotografie. We gaan “De Hef” op de foto zetten. Om 19.56 uur gaat de zon onder, dus dan moeten we present zijn op locatie. Precieze afspraken over vertrektijden worden later gemaakt. Mocht het weer te slecht zijn, zullen we een alternatief programma hebben.

21 september 2017

We starten met de ‘10-minuten-van’ op de Beamer. Daarna presenteert een ieder zijn/haar uitwerking van een, of meerdere sequentie-series. Sequentie staat eigenlijk voor volgorde: presenteer dus een serie van een aantal foto’s waarin de volgordelijkheid centraal staat. Verras ons!! Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende websites:

28 september 2017

Deze avond zullen we een externe spreker verwelkomen. Deze keer is dat Gerard Hol. Zie https://fatamorganaa.myportfolio.com

5 oktober 2017

Fotocompetitie: wedstrijd van de maand, vrij onderwerp. Juryvariant is de ons meest vertrouwde: namelijk zowel Technisch als Zaaljury. Er zijn dus twee stapels foto’s die beoordeeld worden. Je mag slechts één foto inleveren.

12 oktober 2017

We beginnen met de 10-minuten-van … op de Bok. Daarna nemen Susan en Ineke ons mee, met behulp van de foto’s die gebruikt zijn voor de bijscholing van een aantal FWO-leden in de beoordeling van foto’s. Zij leggen ons door middel van een verrassende oefenvorm dilemma’s voor in de beoordeling van die foto’s.

19 oktober 2017

Buitenfotografie in de omgeving van de Joliotplaats. Jullie krijgen in groepjes de beschikking over een aantal voorwerpen, die verplicht en op creatieve wijze op de foto gezet moeten worden. Bij terugkomst op de Joliotplaats presenteren we de resultaten op de Beamer. Welke voorwerpen dit zijn, krijgen jullie op de avond zelf te zien.

26 oktober 2017

We beginnen met de 10-minuten-van … op de Bok. Daarna laten jullie de resultaten zien op het thema Art Play, ook op de Bok. Art Play is het spelen met kunst, zodat je hier je eigen creatie van maakt. Het is een delicaat thema, want we zijn niet op zoek naar het nadoen. Of namaken van de kunstenaar… Wie kent er niet de fameuze oversteekplaats waar The Beatles zijn overgestoken en die is vastgelegd als platenhoes van het album “Abbey Road”; waarschijnlijk het meest gefotografeerde zebrapad van de hele wereld… Op de eerste avond zal Ineke een aantal voorbeelden laten zien. Wat was het origineel, wat waren je drijfveren, waarom dit beeld, wat was je aanpak.. allemaal vragen die we op de avond zelf beantwoord zouden willen zien.

2 november 2017

Fotocompetitie: wedstrijd van de maand, vrij onderwerp. Juryvariant is dat de TC alle foto’s objectief eerst bespreekt en het vervolgens aan de Zaal voorlegt. Ze wijst ons op de verborgen pareltjes van het getoonde werk, waar wij bij onze eerste blik wellicht aan voorbij kunnen gaan. Er is dus één stapel met foto’s die beoordeeld wordt. Je mag slechts een foto inleveren.

9 november 2017

We beginnen met de 10-minuten-van … op de Beamer. Daarna presenteert een ieder op het thema “Silhouet” 3-5 foto’s. Silhouet en schaduw worden nog wel eens met elkaar verward. We spreken over een silhouet als een sterk onderbelicht onderwerp met een lichte achtergrond. Maar een silhouet in een foto kan veel doen, zo wordt de foto al snel sterk en mysterieus door de eenvoudige en strakke lijnen en het ontbreken van details. Het fotoblad Digifoto Pro heeft in mei 2017 een wedstrijd georganiseerd. Kijk op de website voor (meer en minder geslaagde) voorbeelden: http://www.digifotopro.nl/competitie/digifoto-challenge-mei-silhouet/gallery. Stuur je resultaten uiterlijk 26 oktober door naar Marion in de kwaliteit 72 DPI, 1500 x 1000 pixels. Dan maakt ze er een presentatie van die achter elkaar kan worden afgespeeld, zonder telkens van USB-stick te wisselen.

16 november 2017

Voor de invulling van deze avond hebben we contact gezocht met een fotoclub uit Alphen a/d Rijn. Zij komen met een aantal leden en zij laten zien wat hen bezig houdt en hoe ze dit vastleggen.

23 november 2017

We beginnen met de 10-minuten-van … op de Bok. En dan … The One Armed Bandit… Hij is terug!! Jullie krijgen gebaseerd op drie categorieën, voor elke categorie een kenmerk… Door deze drie te combineren krijg je een unieke uitdaging die fotografisch bijzonder moeten worden vastgelegd. Op de eerste avonden wordt de voor jouw unieke combinatie vastgelegd, zodat je nog een aantal maanden voorbereidingstijd hebt.

30 november 2017

De Technische Commissie bespreekt de, door David verzamelde, resultaten van Foto Nationaal 2017. Dit is een door de landelijke Fotobond georganiseerde ‘wedstrijd’, waarin series centraal staan. Je kan alleen series inzenden, als je bent genomineerd (b.v. door de afdelingswedstrijd ‘5-met-samenhang’. Voor de resultaten van Foto Nationaal 2016 kun je kijken op: http://fotobond.nl/wp-content/uploads/jalbum/FN-2016/. Deze avond kan ook eerder in het Programma komen als blijkt dat de externe spreker op 30 november wel op deze avond het programma zou kunnen invullen.

7 december 2017

Fotocompetitie: wedstrijd van de maand, vrij onderwerp. Juryvariant is de variant waarbij er een TC-lid met twee gast TC-leden de beoordeling voor zijn/haar rekening neemt. Er zijn dus twee stapels foto’s die beoordeeld worden. Je mag slechts één foto inleveren.

14 december 2017

Een inmiddels niet meer weg te denken afsluiter van het jaar: Het Lagerhuis. Neem je foto’s mee, waar je van vindt dat deze door een eerdere beoordeling onterecht zijn gekwalificeerd en laat Jacques en Ard een prikkelende stelling verzinnen om het ‘onrecht’ te kunnen omdraaien…

21 december 2017

We reserveren deze avond vooralsnog voor de Kerstwedstrijd. Op dit moment is de precieze datum nog niet bekend.

Mededelingen programmacommissie

  1. 10 minuten van: Er is een aantal avonden gereserveerd voor afwisselend het tonen op de Beamer en op de Bok. Neem anderen mee in waar je mee bezig bent, vraag feedback, of presenteer met trots jouw resultaten. Aan het begin van het seizoen maken we de balans op, wie op welke avond deze 10 minuten gaat invullen.
  2. Er zijn twee avonden nog ‘open’, met de mogelijkheid om te kunnen wisselen. We willen een ‘externe’ spreker uitnodigen. We hebben nog geen reactie terug, om te kunnen bepalen of de gereserveerde datum (28/9) in het programma past. Mogelijk ruilen we dan nog wat avonden om.
  3. We gaan een nieuwe Kettingfoto starten om het resultaat in 2018 terug te zien. We starten echter met twee koffertjes met daarin dezelfde foto. Daarmee hebben we sneller resultaat; bovendien kunnen we de ene met de andere serie vergelijken, waarbij de tweede foto op voorhand de meest interessante wordt. Bovendien willen we nu vasthouden aan een bepaald beeldelement dat moet worden overgenomen in je eigen foto.