Programma voorjaar 2020

De tien minuten van

Voor de “tien-minuten-van” hebben we op een aantal avonden ruimte gemaakt. Van tevoren kan je je aanmelden bij Ineke, zodat iedereen aan bod kan komen:

  • 16 januari
  • 13 februari
  • 27 februari
  • 19 maart
  • 14 mei
  • 28 mei
En verder….

We hebben in 2019 al programmaonderdelen aangekondigd. Die hebben we nu een plaatsje gegeven. Maar nog niet helemaal in het begin van het nieuwe programma. Jullie hebben dus nog even de tijd. Alleen de seizoenen kunnen we niet terugdraaien 😊. Dus we hopen dat jullie hier al rekening mee hebben gehouden. We willen specifiek aandacht vragen voor Hemelvaartsdag (21 mei 2020). Normaal gesproken is er dan geen programma. Omdat we de vroege vakantievierders de gelegenheid willen geven om ook deel te nemen aan het etentje aan het eind van het seizoen, stellen we voor om dit op Hemelvaartsdag te doen.

9 januari 2020

Vandaag wordt het programma door de Programmacommissie verduidelijkt. Waarbij we vooral zullen ingaan op die onderwerpen, die vanaf papier voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Dat is inmiddels een traditie die we graag willen voortzetten. Daarna starten we met een fotocompetitie. Wedstrijd van de maand, vrij onderwerp. En uiteraard op de bok. Beoordeling zowel via de zaaljury als via de Technische Commissie. Er zijn dus twee stapels foto’s die beoordeeld worden. Je mag slechts één foto inleveren.

16 januari 2020

Op deze avond bestaat de mogelijkheid om “de tien-minuten-van” in te vullen. Laat zien waar je mee bezig bent. Vraag om hulp, of toon iets waar je trots op bent. En inspireer anderen!! Het onderwerp van deze avond was al in 2019 gepland, maar op de avond dat ook de Kerstwedstrijd van SaFoRo werd georganiseerd. Daarom hebben we deze avond opnieuw ingepland: we willen op de beamer zowel jouw basisfoto als de bewerkte versie zien. Zodat we, naar aanleiding van jouw commentaar, de verschillen kunnen analyseren. Waarom juist die bewerking, wat wilde je accentueren, of juist weghalen? Stuur je resultaat uiterlijk een week voorafgaande aan de clubavond via Wetransfer naar Hanko, zodat er een integrale presentatie gemaakt kan worden en we niet constant USB-sticks aan het verwisselen zijn.

23 januari 2020

We hebben voor deze avond een thema gekozen. Je zou het thema de naam “Brrrrrrrr….” kunnen geven. Want we willen foto’s zien die ijs, koud, winter, temperatuur, etc, etc. als onderwerp hebben. De resultaten worden op de bok vertoond, waarbij jezelf je eigen resultaat presenteert. Daarna is er ruimte voor discussie.

30 januari 2020

Deze avond verdeeld in twee stukken. Voor de pauze is een delegatie van de Fotobond aanwezig. We gaan met hen in gesprek om van elkaar te weten te komen hoe we elkaar kunnen helpen. Zoals jullie weten is Marion de voorzitter van onze Fotobond-afdeling Zuid-Holland Zuid. Na de pauze hebben we de nieuwe leden van FWO (lid geworden in 2019) gevraagd om zichzelf fotografisch voor te stellen. Dat doen ze op de bok of op de beamer.

6 februari 2020

Vanavond is de reguliere fotocompetitie ingepland. Wedstrijd van de maand, op de bok en vrij onderwerp. Beoordeling zowel via de zaaljury als via de Technische Commissie. Er zijn dus twee stapels foto’s die beoordeeld worden. Je mag slechts één foto inleveren.

13 februari 2020

Ook vanavond is er de mogelijkheid om in 10 minuten te vertellen wat er op je hart ligt. Zolang het betrekking heeft op fotografie is er de aandacht!! Daarna is het tijd voor Jacques. Deze avond begint langzamerhand ook al traditie te worden. Jacques die ons allerlei beelden voorschotelt. Uit de andere kant van de wereld, of gecreëerd uit de diepste computertechnologieën die Google voor ons in petto heeft. We hebben nog geen idee waarnaartoe de reis deze keer vertrekt. Maar het is ongetwijfeld een ritje dat tot de verbeelding gaat spreken.

20 februari 2020

we vragen jullie drie foto’s op te zoeken van jullie favoriete fotograaf/fotografe. We verwachten van jullie op de avond zelf een toelichting op die keuze. Zowel de keuze voor de fotograaf/fotografe als voor de beelden willen we graag toegelicht hebben. Stuur je resultaat via Wetransfer naar Arthur, zodat er een integrale presentatie gemaakt kan worden en we niet constant USB-sticks aan het verwisselen zijn. Laten we op deze dag er een bijzondere clubavond van maken.

27 februari 2020

Vanavond beginnen we met “De 10 minuten van”. Mits er aanmeldingen zijn natuurlijk. Daarna hebben we een thema, nl. “De was”. Vergelijk deze opdracht met de opdracht van toiletpapier in 2019. Gebruik “de was” op allerlei mogelijkheden; witwassen mag b.v. ook. Word je door de politie opgepakt, dan zijn er minstens 25 getuigen 😊. De resultaten moeten op de bok worden vertoond.

5 maart 2020

Op deze avond is het weer tijd voor de fotocompetitie. Wedstrijd van de maand, op de bok en vrij onderwerp. Beoordeling zowel via de zaaljury als via de Technische Commissie. Er zijn dus twee stapels foto’s die beoordeeld worden. Je mag slechts één foto inleveren.

12 maart 2020

Deze avond gaan Garmt en Yvonne ons inwijden in portretfotografie in een studio-setting. Het gaat op deze vanavond vooral om het leren en herkennen van allerlei valkuilen en het krijgen van tips/trucs om deze te omzeilen. Het kan niet anders dan een bijzondere avond worden.

Inmiddels is deze avond geweest. Op deze pagina vind je een verslag van deze avond. 

Het onderstaande programma wordt, in verband met de maatregelen van de overheid ter bestrijding van het Corona-virus, vooralsnog niet uitgevoerd.
De programmacommissie buigt zich over nieuwe data om alsnog aandacht te besteden aan deze activiteiten.
Om toch een beetje verbondenheid te houden, hebben we een speciale pagina gewijd aan activiteiten die we samen of ieder voor zich in deze tijd kunnen doen .
19 maart 2020

De clubavond heeft ook nu een thema, namelijk “De Markt”. Een thema waarmee je vele kanten op kunt. Kies je voor het publiek, of voor de exploitanten? Kies je voor de groentekraam, of toch voor de kazen? Kies je een regionaal marktje, of reis je af naar Frankrijk voor een leuk brocante-marktje? Kies je voor de opbouw, of voor de afbouw? De mogelijkheden zijn legio. De resultaten moeten op de bok worden vertoond. Er is tijd aan het begin van de avond voor “de tien minuten van”.

26 maart 2020

Vanavond komt fotoclub Zwijndrecht op bezoek. Hou je vast!! Met vijf leden die elk vijfentwintig foto’s meenemen. Deze fotoclub is één van de betere uit de regio en we zien fotografen van deze club vaak terug in de hogere regionen bij fotowedstrijden. Als je niet kunt wachten tot de 26e maart, kun je altijd terecht op hun website: www.fotoclubzwijndrecht.nl/index.php/nieuw-werk

2 april 2020

Deze avond vragen we jullie foto’s mee te nemen voor de fotocompetitie. Wedstrijd van de maand, op de bok en vrij onderwerp. Beoordeling zowel via de zaaljury als via de Technische Commissie. Er zijn dus twee stapels foto’s die beoordeeld worden. Je mag slechts één foto inleveren.

9 april 2020

Ledenvergadering!! Ondersteun het bestuur door je aanwezigheid en wees positief kritisch naar al datgene wat zich in de club afspeelt. En vraag jezelf af of je nog een stapje extra, of een ander stapje binnen de club zou kunnen uitvoeren.

16 april 2020

Vanavond verwacht Annet een serie. Annet? Ja, Annet!! Moet ze nog geïntroduceerd worden? Annet Delfgaauw is een professioneel fotografe in Rotterdam en verzint elk jaar een thema, waarop wij een serie foto’s moeten inleveren. Ze doet dit nu al jaren en zowel zij als wij verheugen ons enorm op deze avond.
Annet heeft als thema dit jaar een spreuk van de oosterse wijsgeer Confucius gekozen: ‘Alles heeft z’n schoonheid alleen ziet niet iedereen dat altijd.’

Annet is wars van passe-partouts, dus je foto’s los meenemen is meer dan voldoende. Maar bereid je goed voor; ze vraagt je het hemd van het lijf.

23 april 2020

Wat een maand is dit. Het ene na het andere hoogtepunt. We gaan muziek en beeld met elkaar mengen. September vorig jaar hebben we al een demo gegeven over hoe je dit op een computer kunt realiseren. De presentatie die op die avond is gegeven is daarna naar jullie via mail doorgestuurd. Zodat er geen enkele technische belemmering hoeft te zijn. De uitdaging is dus nu puur creatief: hoe vertaal je de muziek naar een serie samenhangende beelden? Dat is voor velen van ons best een uitdaging. De opdracht is uitdagend: Je begint namelijk met de muziek en op basis van de muziek maak je een serie beelden, die hierbij passen (ritme, stijl, volume, sfeer, tekst, …). Stuur je bijdrage via WeTransfer naar Arthur zodat we alles op één computer kunnen voorbereiden.

30 april 2020

Het is tijd voor de Quiz!! Ietsjes eerder geprogrammeerd dan in andere jaren. Maar dat doet niets af aan de complexiteit, de “O JA”-momenten, of het moment dat je je zelf realiseert dat er toch nog fotografen zijn, waarvan je het bestaan niet weet. Er staat nog niets vast, behalve dat Jacques en Hanko nog vier maanden hebben om er iets moois van te maken.

7 mei 2020

Deze avond gaan we met elkaar in duel. Wie is deze maand de winnaar van de reguliere fotocompetitie? Wedstrijd van de maand, vrij onderwerp en op de bok. Beoordeling zowel via de zaaljury als via de Technische Commissie. Er zijn dus twee stapels foto’s die beoordeeld worden. Je mag slechts één foto inleveren.

14 mei 2020

We beginnen mogelijk met “De tien minuten van”; als er animo is. En waarom zou dat er niet zijn? Vanavond zien we het vierluik tegemoet, wat we vorig jaar hebben aangekondigd. Een vierluik, waarin we je vragen om een beeld te maken dat in de vier seizoenen van het jaar wordt vastgelegd. Klassieker hierin is natuurlijk de boom die gedurende lente, zomer, herfst en winter wordt vastgelegd. Maar we dagen jullie uit om buiten deze begaande paden te gaan. Het gaat ons niet om precies hetzelfde beeld, vanaf hetzelfde standpunt genomen. We zoeken naar een sfeerbeeld waarin de vier verschillende seizoenen duidelijk tot hun recht komen. Maar de kracht van herhaling kan ook zo mooi zijn. Verras ons en de overige FWO-leden! De presentatie van je resultaten laten we vrij, behalve dat we de resultaten op de bok willen terugzien.

21 mei 2020

Het is vandaag Hemelvaartsdag. Normaal is dit geen clubavond. De Joliotplaats is ook niet open! Als proef stellen we voor om op Hemelvaartsdag het ‘afsluitende’ etentje voor de club te organiseren. De vroege vakantievierders zijn dan ook in staat om aan te schuiven.

28 mei 2020

We starten met “De 10 minuten van”. Op deze avond presenteren we de resultaten van de Kettingfoto, waar een aantal van jullie nu al resultaten voor hebben ingeleverd. We gaan met zijn allen een fotoverhaal maken en dat verhaal wordt vanavond verteld en getoond. We starten met een eerste alinea en een daarbij behorende foto. Door telkens nieuwe foto’s en verhalen toe te voegen, lezen we vanavond voor uit eigen werk. In het koffertje zit een uitgebreide instructie wat precies de bedoeling is.

4 juni 2020

Deze avond is de laatste reguliere fotocompetitie van het seizoen. Wedstrijd van de maand, vrij onderwerp en op de bok. Beoordeling zowel via de zaaljury als via de Technische Commissie. Er zijn dus twee stapels foto’s die beoordeeld worden. Je mag slechts één foto inleveren.

11 juni 2020

Deze avond willen we samen op pad. Het blijft wat langer licht en de kans op goed weer is ook aanwezig. Het voorlopige doel is: Hitland, een natuurgebied tussen Capelle a/d IJssel en Nieuwerkerk aan den IJssel. www.parkhitland.nl