Programma voorjaar 2019

In de loop van het seizoen worden avonden georganiseerd, waar je wat tijd voor nodig hebt om deze creatief in te vullen. Dit zullen we op de 1e avond van 2019 aan jullie toelichten met een presentatie. In het bijzonder zijn dit de avond van de dubbele scheurfoto (14 maart), de fotografen (28 maart) en over stockfoto’s (9 mei). En in het bijzonder natuurlijk de opdracht die we van Annet moeten uitwerken op 18 april; een topavond wordt dit!!

We blijven jullie in de gelegenheid stellen om 10 minuten te gebruiken om je (tussentijdse) resultaten te laten zien… Ook al is er in 2018 nog weinig gebruik van gemaakt, vinden we dit wel belangrijk om ruimte in het Programma voor te maken. Gebruik dit om feedback aan juist diegene te vragen, die jij belangrijk vindt.. Laat je clubleden meedenken of kritisch zijn.. We hebben in de afgelopen jaren bewezen dat de club een ‘veilige’ plek is om je ‘lievelingen’ te laten zien. Ineke is vanuit de programmacommissie de coördinator voor de aanmeldingen van de 10-minuten-van. We hebben zowel op de bok als op de beamer een aantal avonden gereserveerd. En komen we tekort, dan gaan we die ruimte maken. 

3 januari 2019

De oliebollen zijn op; de vuurpijlen de lucht ingeschoten. De knallen dreunen nog na in onze oren en de goede bedoelingen zijn uitgesproken. En misschien alweer ingehaald door de actualiteit. Dat maakt allemaal niet uit. We hebben de gelegenheid om elkaar een goed 2019 toe te wensen. De programmacommissie licht toe welke plannen zij heeft in het programma en daarna starten we met een fotocompetitie. LET OP: er worden opdrachten uitgedeeld voor later in het jaar. Uiteraard zullen deze de volgende avonden ook beschikbaar zijn. 

Fotocompetitie; foto van de maand. Dit keer maar 1 foto; alleen zaaljury. Foto’s op de bok; vrij onderwerp. Bespreking en begeleiding door de TC.

10 januari 2019

Er is gelegenheid voor de 10-minuten-van op de beamer. De avond wordt opgedeeld in twee delen. Voor de pauze laten we de resultaten zien van de avond over productfotografie. Die avond hebben we op 18 oktober 2018 georganiseerd en we zijn benieuwd naar de resultaten en deze willen we door middel van een beamer-presentatie aan de rest van de leden laten zien. Stuur deze resultaten (maximaal vijf foto’s per persoon) naar Hanko via WeTransfer, zodat we deze foto’s in een integrale presentatie kunnen opnemen.

De tweede helft van de avond is technisch: “Leer je camera kennen”. Er zijn toch knoppen op jullie toestel waarvan je wellicht niet weet waarvoor ze dienen. Of andersom, hoe kan ik het beste met moeilijke lichtomstandigheden omgaan met deze camera… Omdat het aantal merken zeer divers is, en het aantal modellen navenant hoog, vragen we jullie vooraf om ons (Marion, Hanko) te laten weten waar jullie meer van willen weten. Neem je camera mee! 

17 januari 2019

De inhaalavond uit 2018. Jullie wordt gevraagd om foto’s aan te leveren die voldoen aan het thema “Muzikaal Portret”. Wat is een portret? De beroepsorganisatie voor professionele fotografen (DuPho) vindt dat “….van een portret sprake is, wanneer iemand herkenbaar is afgebeeld. Daarbij spelen niet alleen de gelaatstrekken een rol, maar ook een eventueel kenmerkende lichaamshouding”. Doe er je voordeel mee, maar maak er een klinkend verhaal van… 😊 We laten de foto’s op de bok zien. Iedereen mag één foto inleveren.

24 januari 2019

“Raad de Plaat”. Herken de handtekening van je collega. Van alle meegenomen foto’s is het de bedoeling dat je raadt wie de maker is van de ingeleverde foto. Laten we eerlijk zijn: je koppelt een foto, zodra deze op de bok verschenen is, toch direct aan de maker?? In plaats van dat je dit voor jezelf houdt, moet je nu met de billen bloot 😊 Om het niet al te moeilijk te maken voor je collega’s, is het de bedoeling dat je een foto meeneemt zoals je altijd doet. Het is de bedoeling om te zien of we een ‘stijl’ herkennen. De foto’s worden onder leiding van de technische- en programmacommissie besproken.

31 januari 2019

De Joliotplaats is niet beschikbaar als gevolg van renovatiewerkzaamheden. De programmacommissie zocht hiervoor een alternatieve locatie. En heeft deze gevonden.. We gaan foto’s maken in Rotterdam Centrum. Waar precies? Dat is een verrassing!!

7 februari 2019

Fotocompetitie: wedstrijd van de maand, vrij onderwerp. Je mag slechts één foto inleveren. Of op de stapel van de zaaljury, of op de stapel van de technische commissie. Foto’s worden op de bok besproken.

14 februari 2019

Er is gelegenheid voor de 10-minuten-van op de bok. Wat kunnen we anders op deze internationale Dag van de Liefde: Valentijnsdag? Ontwerp je eigen Valentijnskaart! Vermijd de clichés, of gebruik deze juist in overvloed. Het is aan jullie. Wordt het een zoete, roodgekleurde  inval?? Wij zijn zeer benieuwd! De Valentijnskaarten worden op de bok gepresenteerd.

21 februari 2019

We houden weer een tafeltjesavond, waarbij foto’s per tafel worden besproken. De druk is minder groot dan eerder, omdat we een beperking leggen op het aantal mee te nemen foto’s. Dit om interactie met de maker mogelijk te maken. Neem één of twee foto’s mee in een handzaam formaat (A4, geen passe-partout), dan verdelen wij deze over de aanwezigen. De feedback op de foto’s wordt centraal besproken.

28 februari 2019

We verwachten een delegatie van Fotoclub Spijkenisse waarbij een aantal leden van hen ons hun werk tonen. We hebben al vaker een uitwisseling met deze club gedaan en dat is altijd een succes geweest. 

7 maart 2019

Fotocompetitie: wedstrijd van de maand, vrij onderwerp. Je mag slechts één foto inleveren. Of op de stapel van de zaaljury, of op de stapel van de technische commissie. Foto’s worden op de bok besproken.

14 maart 2019

Er is gelegenheid voor de 10-minuten-van op de beamer. Wie kent nog het begrip “Scheurfoto” van een paar jaar geleden? Wij knippen (een gedeelte van) een beeld uit kranten/magazines en het is aan jullie om associatief te denken en op basis van datgene wat je ziet een nieuw beeld te maken. Maar nu leggen we de lat hoger, want we gaan nu voor de “Dubbele Scheurfoto”. Het principe is hetzelfde, maar je krijgt nu twee scheurfoto’s aangeboden, waarbij je de inhoud van beide beelden, die op zijn best niets met elkaar te maken hebben, zult moeten combineren tot een nieuw beeld. Jullie hebben volledig artistieke vrijheid 😊. Alle mogelijke tools of software mag hiervoor worden ingezet. Het resultaat wordt getoond op de beamer, waarbij we zeer benieuwd zijn naar jullie creatieve proces. Stuur deze resultaten (inclusief de twee scheurfoto’s in digitaal formaat) naar Hanko via WeTransfer, zodat we deze foto’s in een integrale presentatie kunnen opnemen.
De scheurfoto’s krijgen jullie op 3 januari toebedeeld.

15 maart 2019

Tegenbezoek aan Fotoclub Maassluis.

21 maart 2019

We gaan de Joliotplaats verlaten voor een activiteit buiten. We gaan ervan uit dat de temperatuur ten opzichte van de buitenactiviteit in januari een flink aantal graden is gestegen. Jullie horen in de loop van 2019 wat we precies gaan doen.

28 maart 2019

Jullie trekken begin januari een lootje met hierop de naam van een fotograaf/fotografe. We vragen aan jullie om van deze fotograaf/fotografe interessante beelden te zoeken en hiervan een drietal beelden te selecteren en deze op te sturen via WeTransfer aan Hanko. Het is de bedoeling dat je in maximaal vijf minuten duidelijk maakt waarom dat beeld in jouw selectie is opgenomen. Ook als de beelden niet aanspreken, dan is een selectie mogelijk gerechtvaardigd. Zolang je maar aangeeft waarom. De doopceel van de fotograaf/fotografe lichten is niet nodig. Het gaat ons om de beelden!

4 april 2019

Fotocompetitie: wedstrijd van de maand, vrij onderwerp. Je mag slechts één foto inleveren. Of op de stapel van de zaaljury, of op de stapel van de technische commissie. Foto’s worden op de bok besproken.

11 april 2019

Er is gelegenheid voor de 10-minuten-van op de beamer. Wie kan zich nog de “Deep Dream Generator” herinneren? Of Lillith? Er zijn er maar een paar… eigenlijk eentje die binnen de club de krochten van het Internet verkent en ons de onmogelijkheden in de fotografie laat zien. Onmogelijkheden? Nee, het is vaak maar een flinterdun lijntje tussen datgene wat wordt gepresenteerd en wat we zelf aan mogelijkheden hebben. En Jacques weet dat ons haarfijn te presenteren. Een avond om naar uit te kijken.

18 april 2019

Annet Delfgaauw hebben we weer bereid gevonden om een avond in ons programma in te vullen. Er is een warme band ontstaan in de laatste jaren. Ik weet niet wie er meer teleurgesteld zou zijn, als deze avond niet zou worden ingepland. Annet geeft begin maart een thema door, waarvan het de bedoeling is dat dit thema verbeeld wordt door een serie van 5-7 foto’s. Foto’s gelieve niet in passe-partout. Deze avond wil je niet missen!

25 april 2019

Ledenvergadering van Fotowerkgroep Ommoord. Het bestuur stelt jullie aanwezigheid zeer op prijs.

2 mei 2019

Fotocompetitie: wedstrijd van de maand, vrij onderwerp. Je mag slechts één foto inleveren. Of op de stapel van de zaaljury, of op de stapel van de technische commissie. Foto’s worden op de bok besproken.

9 mei 2019

We gaan wat doen met “Stockfoto’s”. Wat zijn dit? Een stockfoto is letterlijk een “foto op voorraad”. Bij veel teksten, zoals artikelen in tijdschriften en op het internet, worden ondersteunende foto’s geplaatst. Waar dit bij nieuwsberichten meestal actuele foto’s zijn van de beschreven gebeurtenis, wordt in meer algemene teksten vaak gebruik gemaakt van foto’s uit een beelddatabank. Ondersteunende stockfoto’s zijn vooral bedoeld om duidelijk te maken waar het artikel over gaat en om een bepaalde sfeer rond het artikel neer te zetten.

We geven jullie begin januari de teksten waar we de stockfoto hebben weggelaten. We vragen jullie om deze aan de hand van de tekst zelf te maken. De stockfoto moet op de bok gepresenteerd worden, maar we vragen jullie ook om het resultaat digitaal via WeTransfer door te sturen aan Jacques B. en/of Chantal.

16 mei 2019

De QUIZ staat weer op het programma. De makers hebben nog geen idee wat eruit komt. Ze hebben eerst inspiratie nodig, maar wees ervan overtuigd dat er weer een terechte winnaar uit de bus komt. Het gerucht gaat dat de bekerhouder haar vakantie heeft verzet, om de legendarische beker weer in bezit te krijgen.

23 mei 2019

Omdat ons clublokaal vanavond verkiezingslokaal is, is er geen reguliere clubavond. De programmacommissie mailt over een eventueel alternatief. Houd de mail in de gaten.

30 mei 2019

Hemelvaartsdag en geen clubavond

6 juni 2019

Er is gelegenheid voor de 10-minuten-van op de Beamer. Daarna gaan we naar de resultaten kijken van een groep bvinnen de club die op zaterdagen samenkomen onder de werknaam “Kill your darlings”. Het is een eigen mentoraatgroep die in de club is ontstaan. We zijn zeer benieuwd naar de resultaten.

13 juni 2019

Afsluitend etentje van seizoen.