Programma voorjaar 2018

Het programma van voorjaar 2018

(Zie ook de mededelingen van de programmacommissie onderaan deze pagina)

4 januari 2018

We begroeten elkaar weer hopelijk in goede gezondheid en toosten op het nieuwe jaar. En dat de vuurpijlen, overig vuurwerk en de hoeveelheid oliebollen geen desastreuze gevolgen hebben gehad. De programmacommissie licht toe welke plannen zij heeft in de 1e helft van 2018. We starten met de Fotocompetitie; thema is BEGIN of START. Dit keer maar 1 foto; alleen Zaaljury. Foto’s op de Bok. Beoordeling door de technische commissie (TC).

11 januari 2018

We starten met de ‘10-minuten-van’ op de Bok. Daarna tonen we een dubbelfoto op de Bok. Hetzelfde beeld, maar de ene foto in kleur; de andere in zwart-wit. Welk beeld heeft de voorkeur en waarom?? Wat is er anders?? Denk niet alleen in de technische aspecten, maar in het complete beeld. Dit zijn vragen, waarvan we verwachten dat je hierop antwoord kunt geven. We vragen hulp van twee/drie mensen, die helpen om de discussie aan te wakkeren of door middel van wat prikkelende opmerkingen de levendigheid van de discussie positief te beïnvloeden.

18 januari 2018

We starten met de ‘10-minuten-van’ op de Bok of Beamer. Ineke neemt deze voor haar rekening. Wie herinnert zich nog haar eerdere 10-minuten-van in de combinatie van schilderijen van vroeger en de hierop geïnspireerde foto’s… Ineke is verder gegaan en laat ons de resultaten zien. Daarna vragen we jullie foto’s mee te nemen, die je normaal gesproken niet zou meenemen naar een clubavond. We tonen die op de Bok/Beamer. Geef dan aan waarom niet, of maak je hulpvraag duidelijk. Je hoort dan vanzelf of het terecht is geweest, dat je deze foto’s nog niet hebt meegenomen. ?

25 januari 2018

Deze avond wordt ingevuld door een externe spreker. Peter Willemse gaat dit doen op zowel Bok als de Beamer. Peter Willemse is ook de bondsmentor die een aantal leden van de club begeleidt in het huidige Mentoraat. Op de website: www.willemsefotografie.nl kun je al werk van zijn hand terugvinden.

1 februari 2018

Fotocompetitie: wedstrijd van de maand, vrij onderwerp. Juryvariant is de variant waarbij er een TC-lid met twee gast TC-leden de beoordeling voor zijn/haar rekening neemt. Er zijn dus twee stapels foto’s die beoordeeld worden. Je mag slechts één foto inleveren. Foto’s worden op de Bok besproken.

8 februari 2018

Een avond in twee delen. Voor de pauze laat Toon Janse ons zijn beelden zien van de Micro- en Macrofotografie die hij beoefent. Wie mee was op ons uitje in de Krimpenerwaard kon zien met welke objectieven hij rondliep. De natuurfoto’s die hij hier mee maakt, zullen ook worden getoond. Na de pauze bespreken we de inzendingen die vanuit FWO bij de Joop van de Wetering wedstrijd zijn ingezonden. Zowel Bok als Beamer zijn aanwezig voor de presentatie.

15 februari 2018

We starten met de ‘10-minuten-van’ op de Bok. De rest van de avond staat in het teken van Spreekwoorden en Gezegden. Ga op zoek naar een spreekwoord of gezegde en beeld dit uit. Resultaten worden op de Bok gepresenteerd. We vragen hulp van twee/drie mensen, die helpen om de discussie aan te wakkeren of door middel van wat prikkelende opmerkingen de levendigheid van de discussie positief beïnvloeden. Kijk b.v. eens op de website: www.spreekwoord.nl/

22 februari 2018

Op deze avond organiseren we het fotografenspel. Op 4 januari trekken jullie lootjes met hierop de naam van een fotograaf of fotografe. Ga vervolgens op zoek naar hem of haar en kies drie tot vijf van zijn of haar beste foto’s. Zoek foto’s uit waar je iets over kunt vertellen, waarom maakt de fotograaf deze foto’s? Dus geen algemeen verhaal over de fotograaf, geboren en opgegroeid enz, maar over zijn of haar fotografie. Hooguit een paar relevante biografische details. Het gaat om de foto’s!! Presenteer deze en geef aan wat je goed, of minder goed vindt. We zullen net zoals vorig jaar aan jullie vragen om dit resultaat vooraf aan de programmacommissie op te sturen, zodat zij hier één presentatie op de Beamer van kan maken. Opsturen van de foto’s

 1. via WeTransfer: www.wetransfer.com
 2. aan Hanko van Ooijen
 3. met de fotograaf in de naamgeving van de foto:
  “<naam fotograaf><volgnummer 1>”
 4. in voldoende resolutie om een foto zonder kwaliteitsverlies op het scherm te tonen.

1 maart 2018

Fotocompetitie: wedstrijd van de maand, vrij onderwerp. Juryvariant is de ons meest vertrouwde: namelijk zowel Technische- als Zaaljury. Er zijn dus twee stapels foto’s die beoordeeld worden. Je mag slechts één foto inleveren. Op de Bok.

8 maart 2018

Jacques presenteert. Of het nu gaat over Lillith, of over Japanse fotografen. Of weer een ander talent dat hij in de Snoecks van 2018 heeft gevonden. Feit is en blijft dat dit keer op keer boeiende avonden blijken te zijn. Dus mis het niet!!

15 maart 2018

We starten met de ‘10-minuten-van’ op de Bok. Daarna gaan we verder … Wie schrijft, die blijft!! Op 4 januari trekken jullie een lootje met hierop een titel van een fictief boek. Het is aan jullie om de kaft op te sieren met een foto. Foto’s moeten worden uitgeprint, maar hoeven niet per se in een passe-partout te worden getoond.

22 maart 2018

Een technische avond staat op het programma. We delen de ruimte op in een aantal tafeltjes, waarbij aan elke tafel een ander thema wordt uitgelegd. Denk daarbij aan:

 • Instellingen op de camera
 • Lightroom/Photoshop
 • Snijden van een Passepartout
 • Flitsen
 • Collage maken
 • Het gebruik van een Double Exposure
 • Het gebruik van het computerprogramma Faststone Resizer of
 • Schoonmaken van je camera/sensor.

Om de avond tot een succes te maken, is het (afhankelijk van je wensen) handig om je camera en/of je flitser en/of een foto voor passepartout mee te nemen.

29 maart 2018

Susan en Ineke hadden al een tafeltjesavond, waarin zij ons uitdaagden om de kwaliteiten van foto’s te benoemen. Bijzonder resultaat was dat op de ene tafel de foto’s met de hoogste scores op de andere tafel tot de eerste afvallers behoorden. Vanavond dus weer een tafeltjesavond met een andere vorm waarin ze ons willen uitdagen.

5 april 2018

Fotocompetitie: wedstrijd van de maand, vrij onderwerp. Juryvariant is een gastjury, die op de achtergrond wordt bijgestaan door de Technische Commissie. Er zijn dus twee stapels foto’s die beoordeeld worden. Je mag slechts één foto inleveren. Op de Bok.

12 april 2018

Jaarvergadering van Foto Werkgroep Ommoord.

19 april 2018

We hebben Annet Delfgaauw www.annetdelfgaauw.nl uitgenodigd. Annet verzint al enkele jaren een thema, waarin de leden worden uitgenodigd om op dit thema een serie foto’s (5-7) in te leveren. Wie herinnert zich niet het thema van afgelopen jaar: Filmstills. Maar andere thema’s zoals Het Park, of De Crisis liggen nog vers in het geheugen. Foto’s moeten worden uitgeprint, zonder deze in passe-partout te zetten. Enkele weken voor de 19e zal Annet het thema doorgeven.

26 april 2018

De deelnemers van het Bondsmentoraat zullen hun worsteling, maar bovenal hun resultaten laten zien die onder het oog van de meester Peter Willemse zijn gemaakt.

3 mei 2018

Fotocompetitie: wedstrijd van de maand, vrij onderwerp. Juryvariant is de ons meest vertrouwde: namelijk zowel Technische- als Zaaljury. Er zijn dus twee stapels foto’s die beoordeeld worden. Je mag slechts één foto inleveren. Op de Bok.

10 mei 2018

Hemelvaartsdag en geen clubavond!! Op deze avond start wel het Fotofestival aan de Maas (10 – 13 mei, www.fotofestivalaandemaas.nl ). We hebben als club een container op het Deliplein te vullen. En zodra het programma hiervan meer duidelijk wordt, zal er ook om jullie ondersteuning worden gevraagd.

17 mei 2018

De Quiz.. Jacques en Hanko presenteren alweer een nieuwe versie van de Quiz. De felbegeerde wisselbeker staat weer op het spel. De geruchten gaan dat de quiz dit jaar digitaal gaat. Maar om dat zeker te weten, moet je gewoon aanwezig zijn.

24 mei 2018

We starten met de ‘10-minuten-van’ op de Beamer. Dat wordt verzorgd door Annelieke of David. Daarna dagen we jullie uit om één onderwerp volledig uit te diepen. Door dit vanuit diverse aspecten vast te leggen. Je presenteert dit in één collage zodat je in één oogopslag het resultaat kunt tonen.

31 mei 2018

De kettingfoto. We zijn vorig jaar begonnen met twee koffertjes met eenzelfde foto. Week na week zijn de koffertjes gevuld met foto’s die een beeldelement bevatten waarop is doorgegaan. Op deze avond laten we het totale resultaat zien. We zijn benieuwd of de series nog op elkaar lijken, of dat deze volledig langs andere lijnen zijn ontwikkeld.

7 juni 2018

Vanavond sluiten we het seizoen formeel af met een etentje op een nog nader af te spreken adresje.

Na 7 juni

We houden de mogelijkheid open om, net zoals vorig jaar, als club ergens naar toe te gaan. We dagen jullie uit om met voorstellen te komen voor interessante plekken.

 

Mededelingen programmacommissie

 1. 10 minuten van: Er is een aantal avonden gereserveerd voor afwisselend het tonen op de Beamer en op de Bok. Neem anderen mee in waar je mee bezig bent, vraag feedback, of presenteer met trots jouw resultaten. Geef je op; we zijn benieuwd naar je ontwikkeling!!
 2. In de loop van het seizoen worden avonden georganiseerd, waar je wat tijd voor nodig hebt om deze creatief in te vullen. Dit zullen we op de 1e avond van 2018 aan jullie toelichten met een presentatie.
 3. De programmacommissie heeft in een mail al om ondersteuning gevraagd, omdat we niet een te zwaar beroep willen doen op de TC-leden. Een aantal van jullie heeft al gereageerd, maar we hebben nog meer mensen nodig.