Programma najaar 2019

We starten op 5 september. Voor de “tien-minuten-van” hebben we op een aantal avonden ruimte gemaakt. Van tevoren graag aanmelden bij Ineke, zodat iedereen aan bod kan komen:

  • 12 september
  • 10 en 17 oktober
  • 14 en 21 november

Voordat we toekomen aan het programma voor na de zomervakantie willen we jullie laten weten dat er in 2020 een aantal programmaonderdelen op stapel staat, waar jullie direct na de zomervakantie ook al voor aan de bak moeten.

Kettingfoto nieuwe stijl

We gaan met zijn allen een fotoverhaal maken en dat verhaal wordt in 2020 verteld en getoond. Het verhaal wordt opgebouwd uit kettingfoto’s.
We starten met een eerste alinea en een daarbij behorende foto. Deze wordt op 5 september aan de 1evrijwilliger uitgereikt. Hij/zij moet op basis van die eerste alinea een nieuwe alinea aan het verhaal toevoegen en op basis daarvan een nieuwe foto maken. En zo verder …. Totdat we een boek hebben 😊.
Het totale verhaal blijft voor iedereen zichtbaar, net als de laatst genomen foto. We vragen aan jullie om de gemaakte foto zowel in de enveloppe te stoppen (zoals gebruikelijk), als om deze samen met de nieuw geschreven alinea op te sturen naar het mailadres (en dit is nieuw) kettingfoto@fotowerkgroepommoord.nl. Daarmee hebben we als programmacommissie de tijd en gelegenheid om de avond in 2020 voor te bereiden.
Klik hier voor een uitleg en instructie wat je moet doen als je het koffertje voor de Kettingfoto krijgt.

Vierluik

Een tweede programmaonderdeel in 2020 is een vierluik, waarin we je vragen om een beeld te maken dat in de vier seizoenen van het jaar wordt vastgelegd. Klassieker hierin is natuurlijk de boom die gedurende lente, zomer, herfst en winter wordt vastgelegd. Maar we dagen jullie uit om buiten deze begaande paden te blijven. Het gaat ons niet om precies hetzelfde beeld, vanaf hetzelfde standpunt genomen. We zoeken naar een sfeerbeeld waarin de vier verschillende seizoenen duidelijk tot hun recht komen. Maar de kracht van herhaling kan ook zo mooi zijn. Verras ons en de overige FWO-leden!

Foto’s op muziek

Tenslotte willen we jullie nu al aankondigen dat we muziek en beeld met elkaar gaan mengen. Dat houdt in dat er op de computer een verzameling beelden op muziek moet worden gezet. Denk daarbij b.v. aan de presentatie die we voor Chantal hebben gemaakt: we hadden diverse foto’s en daar hebben we een prettig muziekje onder gezet. Maar dit is een te makkelijke opgave…. De opdracht voor 2020 is uitdagender: Je begint namelijk met de muziek en op basis van de muziek maak je een serie beelden, die hierbij passen (ritme, stijl, volume, sfeer, tekst, …). Dat je hiervoor een computerprogramma nodig hebt, mag duidelijk zijn. Op 12 september gaan we je hiervoor tot in detail voorbereiden.

5 september 2019

Vandaag wordt het programma door de Programmacommissie verduidelijkt. Waarbij we vooral zullen ingaan op die onderwerpen, die vanaf papier voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Dat is inmiddels een traditie die we graag willen voortzetten.

Daarna starten we met een fotocompetitie. Het thema is “Vakantieleed”. Waarbij het niet de bedoeling is om dit actief te ondergaan… Of doen we alles voor dé foto? Nee, toch? In scene zetten is in dit geval toegestaan😊. Eén foto; alleen zaaljury. Foto’s op de Bok. Bespreking en begeleiding door de Technische Commissie.

12 september 2019

Vandaag bestaat de mogelijkheid om “de tien-minuten-van” in te vullen. Laat zien waar je mee bezig bent. Vraag om hulp, of toon iets waar je trots op bent en inspireer anderen!! Daarna laten we je een aantal mogelijkheden zien om muziek met beelden te mixen. Hiervoor bestaan diverse computerprogramma’s. Vaak is het zo dat als je computer een DVD-brander heeft, dat er automatisch al een programma op je computer staat. We zullen vooral ingaan op het standaard door Microsoft meegeleverde programma “FOTO’S”, maar met Powerpoint en het Apple-programma “FOTO’s” is dit ook mogelijk. Neem vooral ook je laptop mee (als je deze hebt), want na de pauze gaan we dit oefenen.
Zoek alvast eens naar dit symbool op je Windows-computer:
 of dit icoontje op je Apple-computer: 

19 september 2019

We vragen je een foto in te leveren op de Bok. Het beeld moet een antwoord geven op de vraag: “Waar ben je bang voor?” Spinnen, reptielen… alles is toegestaan. Maar een donker steegje hoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden 😊. Uiteraard licht je je eigen keuze toe.

26 september 2019

Vandaag is de vloer voor Marion. Er zijn twee onderwerpen waarvoor ze onze aandacht wil. Het grootste gedeelte van de avond wordt besteed aan straatfotografie. Ze heeft een presentatie in voorbereiding die ons allemaal naar buiten jaagt.. bij wijze van spreken. Wat moet je wel doen, of juist niet? In welke valkuilen kun je allemaal terecht komen en is zwart-wit fotografie van doorslaggevende betekenis voor een mooi beeld? Bereid je voor en vraag haar het hemd van het lijf!

3 oktober 2019

Vandaag is de reguliere Fotocompetitie ingepland. Wedstrijd van de maand, vrij onderwerp. Beoordeling zowel via de zaaljury als via de Technische Commissie. Er zijn dus twee stapels foto’s die beoordeeld worden. Je mag slechts één foto inleveren.

10 oktober 2019

We hebben ruimte gereserveerd voor “De 10-minuten-van”. Aanmeldingen hiervoor lopen, zoals gebruikelijk, via Ineke. Daarna vragen we jullie foto’s voor op de Bok. Het thema voor deze avond is toiletpapier. Gebruik dit op allerlei mogelijkheden; alhoewel ‘gebruik’ in dit thema misschien niet de juiste terminologie is.
Een tip: toiletpapier als afdrukmedium lijkt op voorhand geen succesformule 😊. Juist bij dit onderwerp willen we weten hoe je het hebt aangepakt.

17 oktober 2019

Ook vandaag is er de mogelijkheid om in 10 minuten te vertellen wat er op je hart ligt. Zolang het betrekking heeft op fotografie is er de aandacht!! Daarna is het selfie-tijd. We vragen aan jullie een zelfportret (op de Bok) in te leveren, dat meer van je laat zien dan alleen jezelf. Uiteraard mag je voor het maken van het zelfportret ook een statief gebruiken, maar een beeld vanaf de mobiele telefoon mag natuurlijk ook. Maar we willen dat je wel zelf op de knop drukt. Aan de discussie met de zaal, zullen we zien of jullie voldoende geslaagd zijn in de opdracht 😊.

24 oktober 2019

Is gereserveerd voor een tafeltjesavond, waarbij foto’s per tafel worden besproken. De aanpassing de vorige keer beviel goed en daarom is dit programmaonderdeel rijp voor herhaling. Dat houdt in dat we een beperking leggen op het aantal mee te nemen foto’s. Dit om interactie met de maker mogelijk te maken. Neem één of twee foto’s mee in een handzaam formaat (A4, geen passe-partout), dan verdelen wij deze over de aanwezigen. De feedback op de foto’s wordt centraal besproken.

31 oktober 2019

Deze avond staat in het teken van fotobewerking. Van zowel Photoshop als Lightroom (in het bijzonder de NIK-plugins) worden enkele kenmerkende eigenschappen getoond. Na de pauze, worden jullie uitgedaagd om op enkele laptops deze technieken zelf toe te passen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat jullie foto’s in RAW-formaat (op USB) meenemen, zodat deze bewerkt kunnen worden.   

7 november 2019

Vandaag is de reguliere Fotocompetitie ingepland; uiteraard op de Bok. Wedstrijd van de maand, echter deze keer met een verplicht onderwerp, nl. “RITUELEN”. Een ritueel is iets anders als een gewoonte. Als we zoeken op Internet zien we de volgende definitie: “Vaste handeling die iets symboliseert, en zelf zonder die symboolfunctie eigenlijk niets betekent. Voor speciale gelegenheden zijn er speciale rituelen, zoals beschuit met muisjes bij de geboorte van een kind”. Een ritueel is meer dan een gewoonte, en wat voor de één een ritueel is, is dat voor een ander juist niet. Ga op zoek naar het ritueel dat jij wilt vastleggen. Beoordeling deze avond wordt gedaan via de zaaljury. Er is dus maar één stapel met foto’s die beoordeeld worden. Je mag slechts één foto inleveren.

14 november 2019

De clubavond staat in het teken van het begin van de volgende zin: “Toen ik net begon met fotograferen… “. Het idee dat we bij deze avond hebben, is dat je naar aanleiding van één van je eerste foto’s in maximaal vijf minuten aangeeft wat je ontwikkeling is geweest op het gebied van fotografie. Zou je de foto net zo maken? Zou je deze bewerken? Wat vind je goed aan de foto, of wat zou je anders doen?  Of bewerk deze foto opnieuw… Het staat je vrij om dit onderwerp creatief uit te werken. Hou er alleen rekening mee dat er meer clubleden meedoen deze avond. We gaan uit van maximaal vijf minuten per spreker. Voorafgaand aan dit onderwerp is er tijd ingeruimd voor de ’10-minuten-van’.

We willen deze avond graag de beamer gebruiken. Is je eerste foto nog van voor het digitale tijdperk, of heb je deze slechts nog in een geprinte versie, geef deze dan aan de Programmacommissie. Zij kunnen de foto inscannen. Stuur je resultaat via Wetransfer naar Arthur, zodat er een integrale presentatie gemaakt kan worden.

21 november 2019

Vandaag maken we aan de hand van jullie muziekkeuze nieuwe platenhoezen. Maar voordat we hiermee beginnen, staat het een ieder vrij om gedurende 10 minuten te vertellen wat hem/haar op het gebied van de fotografie te vertellen wat op zijn/haar hart ligt.

In het LP-tijdperk (en LP’s komen ook in het digitale tijdperk weer meer in zwang), was het voor de bands een sport om zich ook op deze wijze te onderscheiden. Op basis van jullie favoriete song/album vragen we aan jullie om bij de titel hiervan een alternatieve platenhoes te verzinnen. Het legendarische album van De Dijk: “Niemand in de stad” zou bijvoorbeeld dan de volgende gedaanteverwisseling kunnen ondergaan:

  

 Kies dus je eigen favoriete muziekstuk en maak hier een nieuw beeld bij. Stuur je resultaat, inclusief de naam van de band en de titel via Wetransfer naar Hanko, zodat er een integrale presentatie gemaakt kan worden.

28 november 2019

Vanavond komt Monique de Zwart bij ons langs om te spreken over Beeldtaal. We verwachten een inspirerende avond waarbij Monique foto’s van onze eigen website haalt om in haar verhaal te verwerken.

5 december 2019

Voor de niet-vierders van Sinterklaas bestaat de mogelijkheid om via de reguliere Fotocompetitie in de prijzen te vallen. Er is geen specifiek thema: Wedstrijd van de maand, vrij onderwerp en uiteraard op de Bok. Beoordeling zowel via de zaaljury als via de Technische Commissie. Er zijn dus twee stapels foto’s die beoordeeld worden. Je mag slechts één foto inleveren.

12 december 2019

Op deze avond verwachten we van jullie een drieluik op de Bok. Thema van dit drieluik is: “BEWOGEN”. Gebruik je voorbereidingstijd goed om een spetterend drieluik af te leveren.

19 december 2019

Op deze avond wordt de Kerstwedstrijd georganiseerd door de Samenwerkende Fotoclubs in Rotterdam (SaFoRo).
We willen als club natuurlijk de wisselbeker heroveren. Meer informatie over deze avond volgt nog.