Programma najaar 2018

(Zie ook de mededelingen van de programmacommissie onderaan deze pagina)

6 september 2018

We begroeten elkaar weer hopelijk in goede gezondheid en praten na een lange vakantieperiode weer bij. De programmacommissie licht toe welke plannen zij heeft in het programma en daarna starten we met een fotocompetitie. Fotocompetitie; thema is “Iets luchtigs”. Dit keer maar 1 foto; alleen zaaljury. Foto’s op de Bok. Bespreking en begeleiding door de TC.

13 september 2018

We proberen het gewoon weer… We gaan naar buiten!! Naar de Kop van Zuid met de bedoeling om architectuurfoto’s te gaan maken. Op de site van toppers op architectuurgebied van Rotterdam worden er drie genoemd in Rotterdam-Zuid: “De Rotterdam”, “Toren op Zuid (KPN-gebouw) en “Peperklip”. Is architectuur-fotografie vooral gebaseerd op strakke lijnvoering?? Dat komt bij mij op als eerste gedachte bij architectuurfotografie. Kijk ook eens op deze site hoe je dit zou kunnen doen?

20 september 2018

Een tafeltjesavond, waarbij we onze eigen foto’s (maximaal 3) meenemen en deze per tafel bespreken en vervolgens doorschuiven naar een andere tafel. Een passe-partout is daarom niet nodig en zelfs wat onhandig. Foto’s zullen niet centraal worden besproken, maar per tafel. Het accent ligt dus op het kijken en beoordelen dus …

27 september 2018

We starten met de tien-minuten-van… Op de beamer!! Daarna willen we dat jullie dubbelbeelden gaan maken. Annelieke gebruikt binnen de club al vrij vaak deze techniek. Er zijn twee vormen van dubbelopnamen:

  • Met twee verschillende beelden een nieuw beeld creëren.
  • Met twee dezelfde beelden, maar met bijv. een verschillend scherptegebied een nieuw beeld creëren.

Dubbelopnamen kun je op twee manieren maken. Het is mogelijk om dit direct in je fototoestel te doen (1e optie), maar deze functie is vaak voorbehouden aan de duurdere modellen. Een andere mogelijkheid is om dit te doen in Photoshop (zowel 1e als 2e optie). Zoek op Internet maar bijv. op de volgende termen: “meervoudige belichting”, “dubbelopname”. Kijk eens op de volgende URL’s naar de voorbeelden van deze techniek:

Het resultaat van die dubbelopnamen (maximaal drie dubbelopnamen per persoon) moeten jullie opsturen naar Marion via WeTransfer, zodat zij deze beelden in een integrale presentatie kan opnemen.

4 oktober 2018

Fotocompetitie: wedstrijd van de maand, vrij onderwerp. Je mag slechts één foto inleveren. Of op de stapel van de Zaaljury, of op de stapel van de Technische Commissie. Foto’s worden op de Bok besproken.

11 oktober 2018

We beginnen met de 10-minuten-van. Op de beamer… Daarna gaan we verder. Niets is zo vergankelijk als de tijd. Daarom willen we dat jullie in een beeld de tijd gaan vangen in twee foto’s. Klassiek voorbeeld hiervan is natuurlijk de boom die in vier seizoenen wordt vastgelegd. Maar in deze opdracht hebben we geen vier, maar twee momenten… We hopen dat jullie met meer beelden terugkomen dan slechts met één. Maximaal 3 beelden per persoon en aanlevering op de avond zelf via een eigen USB-stick.

18 oktober 2018

Deze avond veranderen we de Joliotplaats in een reclamestudio, want we doen een avond aan productfotografie… Neem je tentje mee, licht je onderwerp goed uit en als het goed is, heb je iets te verkopen aan het einde van de avond.
https://nl.pixelz.com/blog/productfotografie/
http://www.digitalefotografietips.nl/fotosmaken/productfotografie/

25 oktober 2018

We verwachten een delegatie van Fotoclub Maassluis waarbij een aantal leden van hen ons hun werk tonen. Een bezoek van een fotoclub gaat natuurlijk niet zonder een tegenbezoek. Zij hebben ons alvast uitgenodigd voor een avond begin 2019. FWS Maassluis heeft haar clubavonden op de vrijdagavond.

1 november 2018

Fotocompetitie: wedstrijd van de maand, vrij onderwerp. Je mag slechts één foto inleveren.
Of op de stapel van de Zaaljury, of op de stapel van de Technische Commissie. Foto’s worden op de Bok besproken.

8 november 2018

Waar we vorig jaar bijna op het Boekenbal konden aanschuiven, nomineren we ons nu voor een Gouden Kalf. Op 6 september trekken jullie een lootje met hierop een filmtitel. Het is aan jullie om de filmposter hiervoor te gaan maken. Foto moet worden uitgeprint, maar hoeft niet per se in een passe-partout te worden getoond.

15 november 2018

Onder het mom van “Wat je van ver haalt, is lekker” hebben we Nico Brons als externe spreker uitgenodigd voor een avond vol lekkers. Wie hij is en wat hij zoal doet, is te vinden op: https://nicobrons.nl

22 november 2018

Door verschillende omstandigheden kan de modellenavond niet doorgaan. Als programmacommissie hebben we gebrainstormd over een alternatief en zijn tot het volgende gekomen. Ieder lid wordt
gevraagd een USB-stick mee te nemen met daarop maximaal 3 foto’s die hij/zij normaal gesproken niet mee zou nemen naar een wedstrijd op de club en waarop hij/zij graag feedback wil krijgen. Iedereen heeft wel eens van die foto’s waarvan je denkt ”dit is het net niet….” maar waarom eigenlijk niet?
 
We vinden het jammer dat het oorspronkelijke programma niet door kan gaan maar hopen bij deze een inspirerend alternatief gekozen te hebben. We hopen op een grote opkomst!

29 november 2018

We beginnen met de 10-minuten-van. Op de beamer… Daarna willen we foto’s zien. Foto’s waarin beweging in de foto wordt verbeeld door te kiezen voor een langere sluitertijd. We laten de foto’s zien op de beamer en omdat we dit in één integrale presentatie willen laten zien, verzoeken we jullie om deze tijdig via Wetransfer naar Marion op te sturen. Beoordeling van deze foto’s vindt plaats door leden van de Technische Commissie. Per persoon 1 foto inleveren bij Marion.

6 december 2018

Fotocompetitie: wedstrijd van de maand, vrij onderwerp. Je mag slechts één foto inleveren.
Of op de stapel van de Zaaljury, of op de stapel van de Technische Commissie. Foto’s worden op de Bok besproken.

13 december 2018

Kerstwedstrijd SaFoRo.

De gegevens voor de Kerstwedstrijd 2018 nog even op een rij:
Datum: woensdag 13 december
Aanvang: 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur
Plaats: Fotoclub de Phoenix, Pinksterweide Rotterdam-zuid (speeltuin)

20 december 2018

De Fotobond organiseert regelmatig fotowedstrijden. Wij laten jullie de meest recente prijswinnaars zien en gaan met elkaar in discussie of wij de kwaliteiten in die foto (series) ook herkennen. De discussie wordt begeleid door leden van de Technische Commissie.

27 december 2018

Geen clubavond

Mededelingen programmacommissie

Ook nu willen we jullie de gelegenheid geven om 10 minuten te gebruiken om je (tussentijdse) resultaten te laten zien -vraag feedback aan juist diegene, die jij belangrijk vindt- laat je clubleden meedenken of kritisch zijn.

We hebben in de afgelopen jaren bewezen dat de club een ‘veilige’ plek is om je ‘lievelingen’ te laten zien. Ineke is vanuit de programmacommissie de coördinator voor de aanmeldingen van de 10-minuten-van. We hebben zowel op de Bok als op de Beamer een aantal avonden gereserveerd. En komen we tekort, dan gaan we die ruimte maken.

In de loop van het seizoen worden avonden georganiseerd, waar je wat tijd voor nodig hebt om deze creatief in te vullen. Dit zullen we op de 1e avond van dit nieuwe seizoen aan jullie toelichten met een presentatie.